ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
ERS: Sumnjiva prodaja viška električne energije   16 Avg 2017 - blic

Najnovije vesti Balkan :

5 Nov 2018 CG: Pokradene čelične konstrukcije sa dalekovoda
5 Nov 2018 Kada ne puše vjetar Rumunjska nema dovoljno struje
5 Nov 2018 HEP: Ulagat ćemo u obnovljivce i mrežu
22 Okt 2018 EPCG: Sanacija prvog bloka TE Pljevlja
20 Sep 2018 U Podgorici će se graditi velika solarna elektrana
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta

 

Povezane vesti :

25 Maj 2017 Kod Nevesinja planirana vetroelektrana Grebak
17 Apr 2017 Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH
29 Sep 2016 Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije
16 Jul 2016 RiTE "Ugljevik": Potpisan ugovor o odsumporavanju
4 Jun 2016 RS: U "Buk Bijelu" 383 miliona km
12 Maj 2016 RS: Izgradnja TE Stanari veoma važna za Srpsku
15 Mar 2016 HEP ĆE DO 2020. OBNAVLJATI HIDROELEKTRANE
30 Sep 2015 Potpisan koncesioni ugovor za VE Hrgud
31 Avg 2015 ERS: Puštena u rad mini hidroelektrana Zapeće
22 Feb 2015 RS će investirati 11 milijardi KM u energetiku
26 Jan 2015 ERS: Planirana proizvodnja 5663 GWh
24 Dec 2014 Od Tare prave močvaru ?
16 Nov 2014 Gradnja TE Ugljevik 3 opet prolongirana
3 Nov 2014 BiH prolongira rok za liberalizaciju tržišta struj

„Elektroprivreda RS“ ima svoje favorite prilikom prodaje viška električne energije, pa tako ne važe ista pravila za sve učesnike na tržištu. Primer za to je, kako za „Blic“ otkriva izvor iz ERS, „AB energo“ Beograd koji kupuje struju i bez bankarskih garancija. Osim toga, ovoj privatnoj firmi je dozvoljeno i da plati struju nakon što je dalje preproda, iako drugi kupci moraju odmah da plate. Pravilo je da na tenderu pobedi onaj ko ponudi najvišu cenu, a, ako ima identičnih ponuda, prolazi onaj ko plaća avansno.

Inače, privatna kompanija „AB energo“ osnovana je pre tri godine u Beogradu. U Privrednom registru Srbije je evidentirano da su registrovani isključivo za trgovinu strujom i da imaju osnivački kapital od svega 100 dinara, ali u 2015. godini imali su prihode veće od 4,4 miliona evra i jednog zaposlenog.

Njihov zvanični vlasnik je Edelveys holdings B.V. iz Holandije, a direktor je ruski državljanin Nadezda Podoplelova.

Međutim, naš izvor tvrdi da je iza ove kompanije zapravo i zet od vršioca dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske, Željka Kovačevića.

U ERS kažu da uslov za prodaju viškova električne energije na međunarodnim tenerima definišu na dva načina: odloženo plaćanje kada je uslov bankaraska garancija i avansno plaćanje gde nije bila potrebna garancija. Dodaju da nije identičan segment isplate na svakom tanderu o prodaji viškova električne energije.

– Nije tačno da određenim kupcima viškove električne energije dozvoljavamo da plaćaju tek kada oni prodaju struju – navode u ERS.

Što se tiče AB energo, kako kažu u ERS, avansno su plaćali struju zbog čega nije bila potrebna garancija.

– Kompaniji AB energo je je prodato 56.610 MWh električne energije po prosečnoj ceni od 74,08 KM/MWh - rečeno je u ERS.

Pre pola godine je, podsećamo, narodnim poslanicima stiglo otvoreno pismo od, navodno zabrinutih radnika ERS, koji su naveli da se nakon dolaska Željka Kovačevića na mesto v.d. direktora ERS naprasno pojavila firma iz Beograda „AB energo“ koja je počela da kupuje struju od ERS.

– O načinima i detaljima vam ne smemo pisati, jer dovodimo u opasnost kolege koji su morali odrađivati ono što im je rečeno - navedeno je u pismu narodnim poslanicima. U pismu se tvrdi da je i vlasnik AB energo u rodbinskim vezama sa Kovačevićem.

Iz Elektroprivrede RS su tada saopštili da je tačno da „AB energo“ Beograd kupuje višak električne energije od njih, da je izabran posredstvom javnog oglasa i u skladu sa Pravilnikom o prodaji struje.

Komisija za trgovinu električnom energijom, kako kažu, predlaže najpovoljnijeg ponuđača po kriterijumima maksimalne ponuđene cene, a odluku po preporuci Komisije donosi uprava preduzeća.

– AB energo je bio najpovoljniji ponuđač tri puta na mesečnim tenderima. Kupili su ukupno 56,610 megavat časova struje, što čini 3,48 odsto prodate električne energije u prethodnoj godini i po obimu kupovine nalazi se na desetom mestu kada su u pitanju kupci struje ERS – naveli su tada u ERS. Tvrde da su svaki put bili najpovoljniji ponuđači.

– Tvrdnje da je vlasnik kompanije iz Beograda u rodbinskim vezama sa v.d. direktorom ERS Željkom Kovačevićem su maliciozne i netačne – kažu u ERS.

Izgubili 2,6 miliona KM

Elektroprivreda RS je odlučila da remont u TE Ugljevik bude započet 1. jula, u trenutku kada kada je hidrološka situacija u BiH najgora u poslednjih 50 godina. Zbog toga su bili primorani da kupuju struju po paprenim cenama, a za odluku o remontu TE u Ugljeviku upućeni su optužili v.d. direktora ERS.

Po procenama upućenih, ERS je tada izgubila oko 2,6 miliona KM. Inače, ovakvi remonti se rade od aprila do juna.
 
Web Analytics