ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
RS: Struja POSKUPELA, a elektrane dobile OLAKŠICE   26 Jun 2017 - blic

Najnovije vesti Balkan :

30 Jun 2020 Otpremnine u ERS-u od 11 do preko 25 hiljada evra
29 Jun 2020 CG: Geološko istraživački radovi za vjetroelektranu Gvozd
25 Jun 2020 Elektroprenos BiH ulaže preko milion evra u obnovu mreže
25 Jun 2020 Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
25 Jun 2020 Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane
24 Jun 2020 Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom
23 Jun 2020 Grčka: Uvode obavezne punjače za električne automobile u javnim i privatnim zgradama

 

Povezane vesti :

23 Feb 2020 OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
5 Jan 2019 RS: Uvećani januarski računi za struju
25 Maj 2017 Kod Nevesinja planirana vetroelektrana Grebak
17 Apr 2017 Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH
29 Sep 2016 Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije

Vest da je proizvođačima električne energije u Srpskoj smanjena koncesiona naknada za 86 odsto izazvala je ogorčenost kod potrošača, koji od prošle godine plaćaju skuplju struju. Ministarstvo industrije je predložilo, a Vlada RS je prihvatila da koncesiona naknada bude smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto od ostvarenog prihoda proizvodnje električne energije! O kojim iznosima se radi, najbolje pokazuje podatak da je tokom prošle godine i u prvom kvartalu ove iz sistema Elektroprivrede RS u budžete samo 12 opština uplaćeno gotovo 30 miliona maraka po osnovu Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

U istom periodu je EFT RiTE Stanari po osnovu naknada za proizvodnju eletrične energije uplatio ukupno oko 7,2 miliona KM u budžet lokalne zajednice i Republički budžet. Osim toga, EFT RiTE Stanari je prošle godine uplatio 1,1 milion KM na ime koncesione naknade za eksploataciju uglja ostavrenog prodajom uglja trećim licima.

Ukupna uplata koncesionih naknada za 17 malih hidroelektrana prošle godine i u prvom tromesečju bila je 444.299 KM.

Informaciju o smanjenju koncesione naknade javnosti je obelodanio poslanik SDS u NSRS Davor Šešić, koji je tražio obrazloženje pod kojim okolnostima je došlo do smanjenja koncesione naknade za TE Stanari na godišnjem nivou od 10 miliona KM.

– U koncesionom ugovoru vlasnik TE “Stanari” je tražio da naknada ne bude smanjena, što znači da je bio spreman da plaća pun iznos, te ne znamo zašto je ministar industrije odlučio da je smanji. Ukoliko TE “Stanari” bude prodata “Elektroprivredi Hrvatske”, o čemu se sve glasnije govori, imaćemo situaciju da Vlada RS finansira ovu hrvatsku kompaniju - ocenio je Šešić.

U Ministarstvu industrije RS kažu da je cilj da sva koncesiona preduzeća, bez obzira da li su privatna ili državna, do kraja godine počnu da primenjuju Pravilnik i Zakon o naknadama za korištenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

– Na ovaj način bi se obezbedio ravnopravan tretman kroz jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu proizvodnje električne energije. Pri tome, budžet RS neće biti oštećen jer će se povećati broj koncesionara, a s druge strane gradovi i opštine zadržaće prihode u stoodstotnom iznosu. Imajuću u vidu očekivano povećanje broja koncesionara, biće povećan i broj lokalnih zajednica koji će na ovaj način ostvarivati prihode - navode u Ministarstvu industrije.

Nismo dobili odgovor koliko proizvođača će plaćati koncesionu naknadu i koliko novca će se sliti u budžet po projekcijama proizvodnje električne energije.

Pregovori sa Hrvatima

Hrvatski Jutarnji list je prošlog meseca, pozivajući se na nezvanične izvore, objavio da Hrvatska elektroprivreda već nekoliko meseci ozbiljno pregovora o mogućem preuzimanju TE Stanari.

U EFT su saopštili da neće napustiti Stanare, ali da razmatraju opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u RS i zemlje regiona.
 
Web Analytics