ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
Tko će unutar dana trgovati na CROPEX-u   17 Apr 2017 - energetikanet

Najnovije vesti Balkan :

30 Jun 2020 Otpremnine u ERS-u od 11 do preko 25 hiljada evra
29 Jun 2020 CG: Geološko istraživački radovi za vjetroelektranu Gvozd
25 Jun 2020 Elektroprenos BiH ulaže preko milion evra u obnovu mreže
25 Jun 2020 Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
25 Jun 2020 Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane
24 Jun 2020 Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom
23 Jun 2020 Grčka: Uvode obavezne punjače za električne automobile u javnim i privatnim zgradama

 

Povezane vesti :

19 Jun 2018 Spajaju su slovensko i hrvatsko tržište
17 Apr 2017 Tko će unutar dana trgovati na CROPEX-u
16 Feb 2017 CROPEX počeo testirati unutardnevno trgovanje
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije
1 Mar 2016 Prvi put negativna cijena na CROPEX-u
14 Fe3b 2016 CROPEX počeo s radom

Krajem ovog mjeseca ili točnije 26. aprila hrvatska burza električne energije CROPEX osim trgovanja za dan unaprijed započinje nuditi još jedan proizvod, a to je unutardnevno trgovanje električnom energijom. Unutardnevno trgovanje se koristi za dodatnu optimizaciju portfelja, uključujući potrošnju i proizvodnju električne energije.

Lani je na CROPEX-u nuđeno 1,5 TWh električne energije, a prodan je 1,1 TWh. Prosječna postignuta cijena na našoj burzi za trgovanje dan unaprijed iznosila je 34,3 eura/MWh, što je slično burzama u okruženju. Najviša vršna cijena popela se na čak 70 eura/MWh dok je najniža vršna cijena energije bila tek 4,8 eura/MWh, a najniža bazna 7,93 eura/MWh. Na okruglom stolu na temu rada burze, koji je organizirao hrvatski ogranak Cigrea, rečeno je da je zabilježena i pojava negativne cijene, koje se događaju kod prezasićenosti tržišta, kad proizvođačima nije povoljno izbacivati elektrane iz rada već kupcima plaćaju da tu energiju preuzmu, a negativna cijena je u hrvatskom slučaju iznosila 5 eura/MWh. Ovoga januara u trgovanju za dan unaprijed zabilježena je i najveća postignuta cijena, koja je iznosila 300 eura/MWh.

Za razliku od trgovanja za dan unaprijed, kod trgovanja unutar dana svaka transakcija imat će svoju cijenu, koja će varirati iz sata u sat, a tržište će se zatvarati 30 minuta prije same isporuke. Trgovat će se satnim, baznim, vršnim i blok proizvodima, s tri tipa naloga.

Ante Mikulić, voditelj Odjela za vođenje tržišta naglasio je da unutardnevno trgovanje operatori prijenosnog sustava koriste za smanjivanje troškova uravnoteženja ili optimiziranje planiranih gubitaka, a za sad je poznato da će na CROPEX-u unutar dana trgovati HEP, HOPS, HSE i Danske Commodities. CROPEX će intenzivno raditi na projektu povezivanja hrvatskog tržišta električne energije s tržištima u regiji u EU i van EU (Republikom Srbijom i BiH) te na povećanju broja članova burze i likvidnosti trgovanja. Također, CROPEX je član projekta IBWT koji vodi prema multiregionalnom povezivanju koje u ovom trenu obuhvaća 19 zemalja, s 85% europske potrošnje energije, a cilj je da kupci u Hrvatskoj budu u mogućnosti zakupom prekograničnih prijenosnih kapaciteta nabaviti i energiju iz udaljenih zemalja.
 
Web Analytics