ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH   17 Apr 2017 - energetikars

Najnovije vesti Balkan :

23 Jun 2019 EPCG: Elektrane proizvele 87,3 odsto planiranog
23 Jun 2019 HEP-ove hidroakumulacije su pune
23 Jun 2019 Slovenija neće graditi HE na Muri
17 Jun 2019 Izgradnja prve VE u Republici Srpskoj
10 Jun 2019 VE Možura počela probni rad
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
4 Jun 2019 UN: Alarmantni nivo zagađenja vazduha

 

Povezane vesti :

30 Jul 2018 Izvoznici električne energije iz BiH
18 Sep 2017 BiH primorana uvoziti električnu energiju
26 Jun 2017 Zašto pored Sunca plaćati struju
9 Nov 2016 EP BiH ostvarila najveću mesečnu proizvodnju
29 Apr 2015 EZ traži od Makedonije da liberalizuje tržište str
22 Dec 2014 Skuplja struja za domaćinstva u FBiH
13 Okt 2014 MAKEDONIJA: PROMENJEN ZAKON O ENERGETICI
14 Nov 2013 BiH: Potpisan kupoprodajni ugovor
21 Apr 2013 Kina - novi "energetski igrač" na Balkanu
13 Avg 2012 Hoće li Balkan imati dovoljno struje?
25 Jul 2012 Struja sve skuplja
11 Jul 2012 Biće struje iz HE Dubrovnik 2
31 Maj 2011 U el. energiju regija mora uložiti 33 mlrd. eura
18 Maj 2011 KOLIKO STRUJE HRVATSKA GODIŠNJE KUPUJE?
24 Jan 2011 Struje mora biti skuplja nego u regionu

Otvaranje tržišta električne energije u BiH je počelo, a iz Energetske zajednice poručuju da je još uzak prostor za “razigravanje” kompleksnog maloprodajnog tržišta. Od toga zavisi i kako će se u novim okolnostima snaći elektroprivrede u BiH. Sigurnost snabdijevanja i investicije su prioriteti kojima će se u budućnosti rukovoditi Elektroprivreda Republike Srpske, koja je i u uslovima otvaranja tržišta uspjela da zadrži svoje kupce električne energije zahvaljujući cijeni, javila je RTRS.

Maksim Skoko, izvršni direktor Elektroprivrede Republike Srpske za tehničke poslove, kaže da je politika cijena takva da obezbjeđuje minimum profita za Elektroprivredu Srpske i da će ona u budućnosti vjerovatno ostati takva. Ističe i da je struja u Srpskoj apsolutno najjeftinija u regionu.

Iz sarajevske Elektroprivrede insistiraju da se u procesu liberalizacije tržišta zaštite tri elektroprivrede u BiH – da se domaćinstvima utvrdi ekonomski prihvatljiva cijena, a entitetske vlade utvrde fond za subvencionisanja.

Bajazit Јašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH, kaže da elektroprivrede nose i socijalno breme zbog čega ugrožavaju vlastiti razvoj, te da elektroprivrede u BiH svojom proizvodnjom drže cijenu električne energije na prihvatljivom tržišnom nivou.

U kontekstu liberalizacije tržišta, u Srpskoj su već u pripremi izmjene zakona o električnoj energiji koji podrazumijeva i reforme kojima bi se Elektroprivreda Srpske ojačala i učinila efikasnijom za realizaciju velikih projekata, ali i održavanje u konkurenciji kada se tržište potpuno otvori.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, kaže da “Srpska još uvijek nema taj osjećaj pritiska konkurencije, zato što imamo još uvijek jako nisu cijenu električne energije, ali je pitanje koliko ćemo u takvim uslovima moći funkcionisati i da li na takav način, sa takvom politikom možemo doprinijeti rastu i razvoju Elektroprivrede“.

Budućnost svi vide u investicijama, a iz Elektroprivrede Srpske poručuju i da se razvoj tržišta električne energije ne može posmatrati parcijalno, već regionalno. S tim u vezi značajan je i njen izlazak na berzu električne energije u Srbiji.

Skoko kaže da se viškovi električne energije na dnevnom nivou plasiraju preko berze električne energije SEEPEKS u Beogradu i da je to apsolutno najtransparentniji i najkvalitetniji način plasmana dnevnih viškova.

S obzirom na to da uz ovu postoji i berza u Hrvatskoj, te referentna u Mađarskoj, u Elektroprivredi Srpske smatraju nerealnom priču o formiranju treće berze u BiH, koja bi, ističu, bila nelikvidna.
 
Web Analytics