ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
CG: Otvorena nova trafostanica u Nikšiću   1 Jan 2017 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

9 Dec 2019 Kabl velika šansa za valorizaciju potencijala
16 Nov 2019 Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pušten
11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
26 Avg 2019 CG: Projekat pomorskog kabla je nerentabilan?
25 Jul 2019 CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
4 Jun 2019 CRNA GORA I ITALIJA SPOJENE POVODNIM KABLOM
30 Maj 2019 NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI
13 Jan 2019 EPCG može povećati cijenu struje do kraja godine
10 Sep 2018 CG: Devet kompanija zainteresovano za izgradnju SE
31 Maj 2018 EPCG u prednosti u ranim fazama otvaranja tržišta
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
2 Jan 2018 EPCG: Akumuliran gubitak od pokriven iz kapitala
3 Jul 2017 CG: Struja gasi KAP
1 Jun 2017 A2A prodaje akcije u EPCG

Završetkom trafostanice 110/10 kV „Nikšić 2“ i puštanja u pogon 110 kV kablovskog voda stvoriće se preduslovi za ekonomski i društveni razvoj za izgradnju ostalih infrastrukturnih projekata, saopštili su iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). Iz te kompanije su kazali da je ukupna vrijednost investicije preko devet i po miliona eura“, kaže se u saopšrtenju.Na svečanosti povodom završetka radova saopšteno je da se značaj izgradnje trafostanice, čije je postrojenje zatvorenog tipa, po najsavremenijoj GIS tehnologiji, ogleda prije svega u sigurnijem i kvalitetnijem napajanju električnom energijom konzuma Nikšića.

Predsjednik Odbora direktora CGES-a Dragan Laketić kazao je da su prije tri godine počeli pripremu tog zahtjevnog projekta kako u tehničkom, tako i u finansijskom smislu.„Ukupan projekat podrazumijevao je izgradnju trafostanice 110/10 KV, snage 2×31,5 MVA, 110 KV-nog kabla od Kličeva do Željezare kojim je trafostanica priključena na postojeću prenosnu mrežu, kao i izgradnju dalekovodnog polja u trafostanici Nikšić“, precizirao je Laketić.Prema njegovim riječima, usljed prostorno-planskih ograničenja i činjenice da su objekti građeni u urbanoj zoni, a slijedeći najbolju evropsku praksu u izgradnji sličnih objekata, primijenjena tehnička rješenja imaju minimalan negativan uticaj na životnu sredinu i ljude, što je bio jedan od glavnih ciljeva. „Trafostanica je izvedena u GIS tehnologiji i kompletno razvodno postrojenje je smješteno u zgradi, što je sa stanovišta očuvanja prostora i vizuelne prihvatljivosti znatno bolje rješenje od klasičnog“, kazao je Laketić, prenosi Mina.Takođe su, kako je naveo, umjesto standardnog nadzemnog visokonaponskog voda, ugradili visokonaponski kabal dužine četiri kilometra, čime je sačuvan dragocjeni prostor na užem području grada za neku drugu namjenu.

Iz CGES-a su kazali da su ugrađeni aparati i oprema proizvodi renomiranih evropskih kompanija ABB i Prizmijan, a radove su izvodile domaće kompanije Volvoks, Bemaks i Energomontaža sa partnerima. Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović kazao je da je završetkom još jedne trafostanice obogaćena prenosna mreža u Crnoj Gori.

„Prije svega zahvaljujem se CGES-u za jednu od većih investicija koja je realizovana posljednjih godina u Nikšiću. Stara trafostanica, koja je napravljena 57-e godine, nije davala sigurnost za napajanje Nikšića električnom energijom. Izgradnjom ove nove trafostanice, sa rekonstrukcijom postojeće, Nikšić rješava svoje kapitalne probleme“, naveo je Grbović.

CGES, kako su kazali iz te kompanije, u Nikšiću realizuju još jedan vrlo specifičan i zahtjevan projekat – rekonstrukciju i zamjenu opreme u toj, najstarijoj trafostanici u Crnoj Gori, lociranoj pored Željezare.„Nakon završetka planiranih radova, biće potpuno rekonstruisan objekat koji će zajedno sa trafostanicom uveliko izmijeniti sliku napajanja potrošača sa prenosne mreže u Nikšiću“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je jedan od segmenata te rekonstrukcije nedavno završen – zamjena transformatora koji je bio u pogonu skoro punih 60 godina novim transformatorom snage 40 MVA.Kako su kazali iz CGES-a, vrijednost tih radova, koje je izvodila kompanija Elnos Podgorica, je 800 hiljada eura a ukupna vrijednost ostalih radova koji se odnose na rekonstrukciju je oko 700 hiljada.„Što znači da je CGES u ove dvije investicije u Nikšiću ukupno uložio 11 miliona eura. Rezultat ovog ulaganja je novih 73MVA snage sa prenosne mreže, što je povećanje od skoro 80 odsto u odnosu na dosadašnju snagu transformacije“, dodaje se u saopštenju.
 
Web Analytics