ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Terna postavlja nove kilometre kabla ka CG   14 Nov 2016 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

19 Mar 2018 BIH kreće u izgradnju cijelog vjetroparka
15 Mar 2018 Građani u šoku, računi i 200 odsto veći
7 Mar 2018 RS: Otvorena mini-hidroelektrana "Medna"
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
4 Mar 2018 HE BUK BIJELA: KINEZI ZAINTERESOVANI
4 Mar 2018 HR: Značajan porast cijene za poduzetnike
4 Mar 2018 Prodaja elektromreže uznemirila vlade Bugarske

 

Povezane vesti :

1 Jan 2017 CG: Otvorena nova trafostanica u Nikšiću
18 Maj 2016 CGES: Eksproprijacija zemljišta skoro završena
26 Jun 2015 CG: Kreće gradnja dalekovoda
24 Mar 2015 Postavljeno 140 kilometara energetskog kabla
10 Mar 2014 CGES: Izgradnja trafostanice i kabla
2 Avg 2011 PODMORSKI KABL KREĆE KOD RTA JAZ
19 Jun 2011 A2A odustala od većinskog vlasništva EPCG
15 Jun 2011 CG: Problem sa lokacijom za energetski kabal
20 Apr 2009 Uskoro odluka o gradnji dalekovoda prema Italiji
29 Dec 2008 EPCG može dobiti kvalitetnog strateškog partnera

Italijanska kompanija Terna nastavila je da postavlja energetski kabl ka Crnoj Gori, prenijeli su juče italijasnki mediji. Radovi su počeli nedavno na obali Peskare, a biće završeni do 31. decembra. Do sada je u Jadransko more sa italijanske strane položeno 136 kilometara energetskog kabla, a na dno mora treba da bude položeno još oko 250 kilometara kabla. Za nastavak realizacije projekta, kako navode DN, angažovana je kompanija "Poliervizi SRL", koja će sa broda "Ievoli" postaviti na dno Jadranskog mora nove kilometre energetskog kabla.

Zbog nastavka projekta Luka Peskara je izdala naredbu kojom se obavezuju sve plovne jedinice da sa oprezom ulaze u dijelove Jadrana nakojem će se postavljati energetski kabl. Takođe, iz ove luke su saopštili da sva plovila moraju biti udaljena 500 metara od broda "Ievoli" sa kojeg će se postavljati kabl u Jadransko more.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović i izvršni direktor kompanije Terna Mateo del Fante početkom oktobra su svečanim presijecanjem vrpce označili početak radova na polaganju prve sekcije podmorskog kabla sa crnogorske teritorije ka Italiji."Ovaj markantni energetski most je ubjedljiva ilustracija efektivne politike proširenja EU na Zapadni Balkan, i istovremeno potvrda riješenosti zemalja regiona da budući razvoj zasnivaju na poštovanju najviših evropskih standarda. Njime Crna Gora i suštinski postaje energetska spona Zapadnog Balkana sa EU", saopštio je tada Đukanović.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno jer je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.Sredinom novembra 2010. godine potpisan je ugovor o realizaciju projekta povezivanja Italije i Crne Gore energetskim kablom. Ugovor su potpisali tadašnji crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović, predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Zoran Đukanović i izvršni direktor italijanske kompanije Terna Flavio Kataneo. Vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura.
 
Web Analytics