ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Propada najstarija hidroelektrana na Balkanu   18 Okt 2016 - energetikars. nezavi

Najnovije vesti Balkan :

18 Feb 2019 CG: Struja skuplja do šest odsto
13 Feb 2019 RS ukida subvencije za izgradnju mHE
11 Feb 2019 CGES: Veći gubici neće poskupiti struju
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
11 Feb 2019 Albanija: Zaustavljena izgradnja novih HE
6 Feb 2019 RS: Kilovati i dalje po starom!
3 Feb 2019 HE Piva: Potpisan ugovor o rekonstrukciji agregata

 

Povezane vesti :

11 Feb 2019 Albanija: Zaustavljena izgradnja novih HE
3 Feb 2019 Na Savi niče nova HE
20 Jan 2019 CG: Ne odustaju od HE na Morači
22 Dec 2018 Makedonci završavaju Vjetroelektranu Bogdanci
10 Dec 2018 EPCG rekonstruiše pet mHE
10 Dec 2018 HEP ulaže milijarde u obnovljive izvore energije
7 Dec 2018 Investicija u VE Grebak vrijedna 130 miliona KM
26 Nov 2018 Počela gradnja velikog vjetroparka na Velebitu
5 Nov 2018 HEP: Ulagat ćemo u obnovljivce i mrežu
22 Okt 2018 EPCG: Sanacija prvog bloka TE Pljevlja
20 Sep 2018 U Podgorici će se graditi velika solarna elektrana
25 Avg 2018 EPCG obilježava 108. godina rada
30 Jul 2018 Izvoznici električne energije iz BiH
9 Jul 2018 Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE Dabar
9 Jul 2018 Hrvatska dobiva najveću sunčanu elektranu

BANJALUKA, Najstarija hidroelektrana na Balkanu propada. Otkako nema starog visećeg mosta kod Vitaminke, putnici sve češće prolaze pokraj stare i oronule zgrade. Mnogi i ne znaju da je u Banjaluci zahvaljujući tom mjestu, prvi put zasijala sijalica. Slike pokazuju da je cijeli kraj ličio na grad iz bajke.

Mjesto koje je nekada osvjetljavalo grad na Vrbasu, danas je potpuno u tami, a mnogi građani ni ne znaju istoriju ovog objekta, koji se nalazi u Trapistima, označen samo sa Slatinska 1.

Nažalost, nije u funkciji pedeset godina. Sve zasluge njene izgradnje 1899. pripadaju monasima franjevačkog manastira Trapisti, po kojima je to banjalučko naselje i dobilo naziv.

“Grade branu, najprije drvenu. Kad su vidjeli da je ta turbina premala, kupuju onda jaču turbinu od 300 konjskih snaga. Nakon toga je grad već počeo dobijati struju i šira gradska okolina. Ta brana je nažalost i pukla 1913, pa trapisti grade nakon toga betonsku branu”, rekao je Ivica Božinović, profesor istorije religija.

Ni unutra ništa bolja slika. Zarđali ostaci turbina, pivskih flaša i izlučevina. U “Elektrokrajini” kažu da je postojala ideja da se hidroelektrana pretvori u muzej.

“To bi bio muzej stalne postavke, svih postrojenja i uređaja koji su pokazali početak elektrizacije na ovom području. To su neke ideje, a nadležni organi Elektrokrajine će u narednom periodu to razmotriti i iduće godine ćemo moći dati više detalja”, izjavio je Predrag Klincov, portparol “Elektrokrajine” Banjaluka.

Dok se ne razmotri ideja i ne dobiju potrebne dozvole od nadležnih, u doba rekonstrukcija, zgrada će i dalje da privlači pažnju barem svojim neuglednim izgledom.

Istorijat

Slavko Podgorelec, autor serijala „Medaljoni u vremenu“ Radija Republike Srpske, kaže da je prva žarulja na ovom prostoru upaljena je 27. marta 1899. u samostanu Trapisti. Kako? Tako što je pater Dominik Asfalg iz Beča poručio jednu parnu mašinu koja je trebala da služi za potrebe suknare. "Njemu je odmah kliker upalio, on je onda shvatio da bi se uz tu parnu mašinu, taj lokomobil, mogao prikačiti i generator, kojim su se počeli punitio akumulatori, iz kojih su zapaljene prve električne žarulje u samostanu Trapist", priča Podgorelec. "Medaljoni u vremenu" inicirali su 2009. godine obilježavanje jubileja- 110 godina od paljenja prve električne sijalice. Uz podršku Gradske uprave Banjaluke i medijskim pokroviteljstvom naše medijske kuće, smbolično je upaljena sijalica u Gospodskoj ulici koja je to veče bila u potpunom mraku. Da se vratimo u 1899, prekretnicu industrijskog razvoja Banjaluke, ali i ovog dijela Balkana, najzapadnijeg dijela tadašnje Turske carevine – Rumelije. Prve banjalučke sijalice osvjetljavale su prostore i industrijske pogone - pivaru, siranu, tvornice tekstila i makarona, mlin ogromnog katoličkog samostana i bližu okolinu na desnoj obali Vrbasa. Potom će "struja preskočiti rijeku" i osvijetliti industrijsku koloniju i željezničku stanicu, a tri godine kasnije sa banjalučkih gradskih ulica istisnuti petrolejske fenjere i zagospodariti javnom rasvjetom. "Već u novembru iste godine instalirane su prve turbine ili čigre na hidroelektranu na Vrbasu u Trapistima, pojačana je snaga i već tri godine kasnije struje je stigla do Banjalučke željezničke stanice u predgrađu. Osvjetljena su oba kolosijeka i zgrada željezničke stanice", priča Slavko Podgorelec. Industrijska renesansa krunisana je izgradnjom hidrocentrale na Vrbasu.

 
Web Analytics