ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Transbalkanski elektroenergetski koridor   6 Jul 2016 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

19 Mar 2018 BIH kreće u izgradnju cijelog vjetroparka
15 Mar 2018 Građani u šoku, računi i 200 odsto veći
7 Mar 2018 RS: Otvorena mini-hidroelektrana "Medna"
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
4 Mar 2018 HE BUK BIJELA: KINEZI ZAINTERESOVANI
4 Mar 2018 HR: Značajan porast cijene za poduzetnike
4 Mar 2018 Prodaja elektromreže uznemirila vlade Bugarske

 

Povezane vesti :

25 Dec 2017 Europskim novcem do rumunjsko-moldavskog dalekovod
11 Dec 2017 U Hercegovini moguća velika reverzibilna HE
7 Avg 2017 CG: Primorju preti nestanak struje!
11 Apr 2017 Crnogorska struja stiže u Italiju do kraja godine
19 Mar 2017 CGES: Ove godine investicije 40 miliona eura
1 Jan 2017 CG: Otvorena nova trafostanica u Nikšiću
6 Dec 2016 Mađarska blokira proširenje NE Mochovce
14 Nov 2016 Albanija: Nove HE
6 Jul 2016 Transbalkanski elektroenergetski koridor
6 Jul 2016 Montirane tri vjetrenjače kod Nikšića
2 Jun 2016 CG: Prva vjetroelektrana dopremljena na Krnovo
23 Maj 2016 TE Stanari poboljšaće energetski bilans Srpske
18 Maj 2016 CGES: Eksproprijacija zemljišta skoro završena
4 Apr 2016 BiH: Gradi se dalekovod u Kupresu
24 Mar 2016 Gradnja slovenskih HE na Savi napreduje

Brzina kojom je Crna Gora pripremila projekat izgradnje Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, kao prvog projekta iz grupe projekata odobrenih u Beču koji će biti potpisan, za svaku je pohvalu, zaključeno je na danas u Parizu na sastanku ministara ekonomije Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za politiku susjedstva Johanesom Hanom, evropskim komesarom za saobraćaj Violetom Bulc i generalnom direktorom za energetiku Evropske komisije Dominikom Ristori, kojem je prisustvovao ministar ekonomije u Vladi naše zemlje, Vladimir Kavarić.

Tema sastanka, koji je organizovan u okviru Samita Pariz-Balkan 2016, bio je napredak ostvaren od bečkog Samita, sa posebnim osvrtom na "agendu povezivanja". Ministar Kavarić je podsjetio da projekat Transbalkanskog energetskog koridora podrazumijeva grant od 25 miliona eura koji je obezbijeđen od strane EU kroz Zapadnobalkanski investicijski okvir za izgradnju prenosne mreže kojom se obezbjeđuje povezivanje Crne Gore sa Srbijom, a nakon toga i Bosnom i Hercegovinom 400 kV dalekovodom. Pored toga, iz ovih sredstava je predviđena i realizacija investicija kojima se obezbjeđuje pouzdanost i sigurnost rada sistema u dijelu koji se odnosi na projekat povezivanja prenosnih sistema Crna Gore i Italije.

I projekat izgradnje vjetroelektrana na Krnovu kod Nikšića, o kojem se, između ostalog razgovaralo na Biznis forumu organizovanom u okviru Samita, ocijenjen je kao jedan od najuspješnijih u regionu.

Biznis forumu je otvorio francuski ministar finansija i javne uprave Mišel Sapin, a pored ministara ekonomije zemalja regiona, prisustvovali su i predstavnici Evropske investicione banke, EBRD-a, Svjetske banke i Savjeta Evropske banke za razvoj, kao i privrednici zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici brojnih francuskih kompanija. Poseban dio foruma bio je posvećen uspješnim iskustvima francuskih kompanija u regionu, gdje je francuska kompanija Akuo energy, koja gradi vjetroelektranu na Krnovu, ovaj projekat prezentovala kao jedan od najuspješnijih u regionu.

Tokom biznis foruma ministar Kavarić je predstavio investicioni okvir u Crnoj Gori, kao i sprovedene reforme u cilju kreiranja što konkurentnijeg biznis ambijenta, a razmijenjena su iskustva i sa kolegama iz regiona i Evropske unije.

Pored navedenog, pohvaljen je značajan napredak Crne Gore u primjeni tzv. mekih mjera, koje predstavljaju legislatorne i regulatorne reforme u sektorima saobraćaja i energetike.

Samit Pariz-Balkan 2016 predstavlja nastavak Berlinske inicijative koja je počela Samitom u Berlinu 2014 i nastavila Samitom u Beču 2015. godine. Današnji Samit u Parizu je bila još jedna prilika da visoki predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa predstavnicima evrospkih institucija, razgovaraju o jačanju regionalne ekonomske saradnje i postavljanju temelja za održivi rast, što su i primarni ciljevi Berlinskog procesa.
 
Web Analytics