ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
TE Stanari poboljšaće energetski bilans Srpske   23 Maj 2016 - srna

Najnovije vesti Balkan :

30 Jun 2020 Otpremnine u ERS-u od 11 do preko 25 hiljada evra
29 Jun 2020 CG: Geološko istraživački radovi za vjetroelektranu Gvozd
25 Jun 2020 Elektroprenos BiH ulaže preko milion evra u obnovu mreže
25 Jun 2020 Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
25 Jun 2020 Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane
24 Jun 2020 Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom
23 Jun 2020 Grčka: Uvode obavezne punjače za električne automobile u javnim i privatnim zgradama

 

Povezane vesti :

30 Jul 2018 Izvoznici električne energije iz BiH
26 Jun 2017 RS: Struja POSKUPELA, a elektrane dobile OLAKŠICE
22 Maj 2017 HEP pregovara o preuzimanju Termoelektrane Stanari
2 Mar 2017 Otvara se tržište električne energije u BIH
9 Feb 2017 'Stanari' oživeli izvoz
29 Sep 2016 Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
26 Sep 2016 TE Stanari počela komercijalni rad
23 Maj 2016 TE Stanari poboljšaće energetski bilans Srpske
12 Maj 2016 RS: Izgradnja TE Stanari veoma važna za Srpsku
14 Feb 2016 900 RADNIKA IZ BIH PROIZVODI STRUJU ZA STRANO TRŽI
10 Jan 2016 Počelo testiranje TE Stanari
19 Nov 2015 TE Stanari na mreži u decembru
31 Avg 2015 ERS: Puštena u rad mini hidroelektrana Zapeće
5 Jun 2015 TE Gacko 2 će biti u vlasništvu RS
28 Maj 2015 RS: Donfang zainteresovan za izgradnju novog bloka

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će kompanija „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ poboljšati energetski bilans Srpske i dati doprinos njenom ukupnom razvoju.
Đokić je, na svečanosti povodom obilježavanja Dana kompanije „EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari“, rekao novinarima da je politika vlasti Srpske da rade sa partnerima na tome da se u Republici Srpskoj gradi što više objekata, posebno u sektoru energetike, koji je, strateški smjer razvoja Srpske.

On je naveo da su vlasti Srpske orjentisane na rast, razvoj i poboljšanje uslova života za svakog čovjeka.

Ističući da je ponosan na činjenicu da je Termoelektrana Stanari završena i da će od naredne sedmice pokrenuti proizvodnju u punom kapacitetu za domaće i strano tržište, Đokić je rekao da je ovaj objekat „rezultat velikog znanja i odlučnosti kompanije `EFT`, ali i ogromne podrške Vlade Srpske“.

Đokić kaže da u narednom periodu slijede nova ulaganja u energetski sektor.

„Uskoro kreću aktivnosti na izgradnji Hidrocentrale Buk-Bijela kapaciteta 93,5 megavata, za koju je na jučerašnjoj sjednici Vlade dodijeljena koncesija kompaniji `Elektroprivreda Republike Srpske`, koja će u narednom periodu investirati u izgradnju Hidroelektrane Višegrad„, rekao je Đokić.

On je dodao da se nastoje ubrzati i aktivnosti na izgradnji Rudnika i Termoelektrane Ugljevik jedan i Gacko dva.


Golićeva uručila dozvolu za probni rad TE „Stanari“


STANARI, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas dozvolu za probni rad i privremenu upotrebu na godinu dana Termoelektrani „Stanari“, instalisane snage 300 megavata, sa objektima koji čine tehničku i funkcionalnu cjelinu.

Golićeva je rekla da se ovim dokumentom potvrđuje da su svi radovi izvedeni sa planskom, projektnom i tehničkom dokumentacijom i da su ispoštovane sve mjere zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU.

Ona je navela da će po isteku privremene, ukoliko ne bude nedostataka, biti izdata i trajna dozvola za rad.

„U svim fazama projektovanja, izgradnje i nadzora tehnološke cjeline za koju je izdata dozvola za probni rad i upotrebu učestvovalo je više od 20 domaćih pravnih lica“, rekla je Golićeva u Stanarima, gdje je prisustvovala proslavi povodom obilježavanja Dana kompanije „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je, nakon tri godine od polaganja kamena temeljca Termoelektrane u Stanarima, izgrađen ovaj termoenergetski objekat.

U projekat ponovnog pokretanja rudnika lignita u Stanarima i izgradnje moderne termoelektrane, EFT je uložio oko 560 miliona evra, što predstavlja najveću investiciju u energetski sektor u BiH, još od raspada Jugoslavije.

Golićeva je navela da je kompanija EFT od 2005. godine, od kada posluje u Srpskoj, na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske i opštine Stanari uplatila više od 100 miliona KM, a kvartalno će na ime koncesionih nadokanada isplaćivati 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o zaštiti životne sredine, Golićeva kaže da je u Termoelektrani „Stanari“ primijenjena tehnologija koja je jedinstvena u širem okruženju i koja garantuje da će uticaji na životnu sredinu biti minimalni, a emisije zagađujućih gasova u graničnim vrijednostima propisanim EU direktivama.

Golićeva je podsjetila da je ova kompanija preuzela 274 radnika od starog rudnika, te da u ovom trenutku u Rudniku i Termoelektrani Stanari radi 660 lica.

Po konkursu koji je rapisan 1. januara biće primljeno još 40 radnika, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 700. U narednom periodu planirano je da bude zaposleno 850 radnika, a sa početkom rada površinskog kopa Ostružnja u ovom sistemu biće zaposleno ukupno 950 radnika.

Golićeva je navela da prosječna plata u ovoj kompaniji iznosi 1.247 KM i za 50 odsto je veća od prosječne republičke plate.

Predsjednik „EFT grupe“ Vuk Hamović rekla je da će Termoelektrana od iduće sedmice raditi u punom kapacitetu, ali da će do izdavanja konačne upotrebne dozvole uslijediti svakodnevna testiranja, kontrole i optimizacije.

Hamović kaže da je električna energija prvenstveno namjenjena za izvoz, ali da će nešto ostajati i na ovom prostoru ukoliko se nađu potrošači.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da kompanija „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ predstavlja okosnicu razvoja ove lokalne zajednice i preduslov za buduće projekte.

Investitor izgradnje Termoelektrane „Stanari“ je „EFT grupa“, a izvođač radova je korporacija „Dongfang elektrik“ iz Kine. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u energetskom sektoru Republike Srpske i BiH

Proslavi povodom obilježavanja Dana kompanije „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici „Dongfang elektrika“, elektroprivreda iz Republike Srpske, BiH, Srbije i druge zvanice.

Pod nazivom „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000 evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane „Stanari“ sa kineskom firmom „Dongfang elektrik korporejšn“, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Termoelektrana „Stanari“ biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom 2.000 gigavat časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,5 miliona tona.

Dokazane rezerve uglja u Stanarima su oko 108 miliona tona.

Termoelektrana je povezana na prenosnu mrežu preko dalekovoda Banjaluka-Tuzla i Ukrina-Teslić.

Po završetku izgradnje, biće prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

„EFT grupa“ je sa Vladom Republike Srpske potpisana tri koncesiona ugovora – za ugalj, vodu i termoelektranu, na period od 30 godina, uz mogućnost produženja za dodatnih 15 godina
 
Web Analytics