ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
HE "Piva" obilježila četiri decenije rada   20 Apr 2016 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

18 Feb 2019 CG: Struja skuplja do šest odsto
13 Feb 2019 RS ukida subvencije za izgradnju mHE
11 Feb 2019 CGES: Veći gubici neće poskupiti struju
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
11 Feb 2019 Albanija: Zaustavljena izgradnja novih HE
6 Feb 2019 RS: Kilovati i dalje po starom!
3 Feb 2019 HE Piva: Potpisan ugovor o rekonstrukciji agregata

 

Povezane vesti :

3 Feb 2019 HE Piva: Potpisan ugovor o rekonstrukciji agregata
17 Dec 2018 EPCG izvezla 765 miliona kilovata
5 Nov 2018 CG: Pokradene čelične konstrukcije sa dalekovoda
25 Avg 2018 EPCG obilježava 108. godina rada
25 Maj 2018 EPCG: Početak izrade projekta vjetroparka „Gvozd“
6 Maj 2018 CG: Za modernizaciju HE Piva i HE Perućica 9m eura
13 Feb 2018 EPCG: Manja proizvodnja struje zbog suše
2 Jan 2018 EPCG: Akumuliran gubitak od pokriven iz kapitala
16 Nov 2017 CG: Suša uticala na manju proizvodnju HE
18 Okt 2016 Propada najstarija hidroelektrana na Balkanu
18 Maj 2016 CGES: Eksproprijacija zemljišta skoro završena
20 Apr 2016 HE "Piva" obilježila četiri decenije rada
25 Maj 2015 CG: Potrebno graditi veće i srednje HE
1 Dec 2014 Gradnja elektrana na Morači je odličan projekat
19 Avg 2013 EPCG obilježava 103 godine postojanja

Bilo je to deceniju poslije početka istražnih i pripremnih radova za izgradnju tog grandioznog objekta u, na oko lijepom, ali surovom i nadasve opasnom kanjonu planinske ljepotice Pive. Milan Radović, direktor HE “Piva”, kazao je da je izgradnja sofisticiranog sistema kakav je HE „Piva” sa akumulacionim jezerom, dužine 42 kilometra i korisne zapremine blizu 800.000 kubika vode, istinski trijumf konstruktorske i inženjerske pameti, ali i vrijednih ruku neimara i kompanija sa prostora nekadašnje SFRJ.

" Od početka rada, sredinom sedamdesetih godina prošloga vijeka, do danas, raspolažući sa tri identična agregata ukupne snage 342 MW, „Piva“ je proizvela i sistemu isporučila više od 30 milijardi kilovat-sati električne energije. Suvišno je isticati značaj HE „Piva“ za Elektroprivredu Crne Gore, kao i njen doprinos razvoju opštine Plužine i države Crne Gore . O tome najbolje svjedoče kilometri i kilomentri asfaltiranih regionalnih i lokalnih saobraćajnica i brojni drugi vrijedni infrastrukturni objekti", kazao je on i podsjetio da je HE „Piva“ dala nemjerljiv doprinos prvenstveno u zapošljavanju žitelja te opštine, ali i kroz pomoć i podršku projektima kulture i obrazovanja.

Radović je naglasio da su, zahvaljujući kvalitetu opreme, ali i stručnosti i zalaganju zaposlenih, u proteklih 40 godina, ostvareni izuzetni proizvodni rezultati uz konstantno visok nivo pogonske spremnosti elektrane.

„Rekordnih milijardu i 285 miliona KWh proizveli smo 2009, a 2010. godinu pamtićemo i po rekordnoj mjesečnoj proizvodnji od 230 miliona KWh električne energije, u decembru. I u budućnosti namjereni smo da obezbijedimo siguran i pouzdan rad elektrane. U toku su radovi na revitalizaciji i modernizaciji ovog objekta“, dodao je on.

Redovni godišnji remonti, investicije u održavanje i modernizaciju postojećih objekata, ali i ambiciozni planovi za realizaciju novih projekata, zauzimaju važno mjesto u poslovnoj politici EPCG. Izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline Proizvodnja i rukovodilac Sektora za razvoj, Fulvio Ivo Guidi, naglasio je da je hidroelektrana Piva, jedna od tri glavne karike u lancu koji obezbjedjuje stabilno snabdijevanje crnogorskog tržišta električne energije.

„Mnogo je investirano tokom godina da bi se održao dostignuti stepen pouzdanosti rada elektrane. Značajni projekti su završeni, ali imajući u vidu da je u ovom biznisu veoma bitan kontinuitet, investiraće se i u periodu koji je pred nama. Vizija ove elektrane je produžetak njenog rada, veća pouzdanost i veća snaga, ali i strateška namjera da se vrši stalna rekonstrukcija i modernizacija opreme i objekta, kazao je Guidi.

Stefano Pastori, izvršni direktor EPCG, naglasio je da kompanija daje snažan doprinos usvajanju planskih dokumenata, kao i izgradnji pravnog okvira i njihovog prilagodjavanja evropskim standardima i direktivama. Naročito je to značajno, kako je kazao, u svjetlu otvaranja pregovora u okviru poglavlja 15 u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, a gdje iskustvo kompanije A2A koja dolazi iz zemlje članice EU značajno doprinosi procesu.

Ove godine u Crnoj Gori slavite veoma značajan datum, a to je 10 godina nezavisnosti. Tokom protekle decenije, sa energetske tačke gledišta, konstantno se ulagalo u energetski i distributivni system. Izdvojio bih najvžnije investicije kao što su izgradnja elektro filtera i kapitalna rekonstrukcija kotlova u TE Pljevlja; modernizacija HE “Piva”, priprema projekta prevodjena rijeke Zete u hidro akumulacioni sistem HE “Perućica”, potom izgradnja trafostanica „Podgorica 5“, „Škaljari“, „Bistrica“ , „Petrovac“, „Kumbor“ i „Popovići“, kazao je Stefano Pastori.

On je dodao da vjeruje da će, do kraja godine, u sistem biti instalirno 265.000 novih multifunkcionalnih brojila. Takođe, razdvajanje FC Distribucije iz EPCG, koja će od 1.maja ove godine poslovati kao samostalno pravno lice sa licencom operatora distributivnog sistema - Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), označava početak novog perioda u razvoju distributivnog elektro-energetskog sistema Crne Gore. Pastori je naglasio i da će u budućnosti EPCG biti posvećena realizaciji kapitalnih investicija čijom implementacijom će Crna Gora postati energetski nezavisna zemlja.

U znak sjećanja i poštovanja na poginule radnike prilikom izgradnje HE “Piva”, Radović je sa saradnicima položio vijenac na spomen obilježje na kruni brane.
 
Web Analytics