ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
RS: Slijedi gradnja više energetskih objekata   10 Feb 2016 - energetikars

Najnovije vesti Balkan :

23 Mar 2019 BiH uvodi naknadu za poticanje OIE
23 Mar 2019 Albanija dobiva plutajuću solarnu elektranu
18 Mar 2019 CG: Gradiće se HE Komarnica
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
11 Mar 2019 RS: Izgradnja HE Dabar
11 Mar 2019 EZ traži od BiH da ne odobri garancije
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA

 

Povezane vesti :

13 Feb 2019 RS ukida subvencije za izgradnju mHE
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
6 Feb 2019 RS: Kilovati i dalje po starom!
18 Apr 2018 MUTNI POSLOVI U ERS
26 Mar 2018 RS: Svetska banka spremna da podrži izradu studije
7 Mar 2018 RS: Otvorena mini-hidroelektrana "Medna"
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
4 Mar 2018 HE BUK BIJELA: KINEZI ZAINTERESOVANI
13 Feb 2018 ERS: Od izvoza prihod od 21 milion KM
14 Dec 2017 RS: Potpisan ugovor o izgradnji TE Gacko 2
13 Nov 2017 ERS: Proizvodnja u RiTE Gacko neće biti sporna
4 Nov 2017 Struja skuplja, a ERS opet u gubitku
11 Okt 2017 RS: Opet poskupljuje struja u Srpskoj
16 Avg 2017 ERS: Sumnjiva prodaja viška električne energije
27 Jul 2017 RS: NEMA PRIVATIZACIJE, ALI IMA KONCESIJA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da u predstojećoj fazi slijedi izgradnja energetskih objekata na području Hercegovine, gdje će vjetroelektrane imati instalisanu snagu od oko 100 megavata, ističući da se uporedo razvijaju i drugi energetski projekti. Đokić je izjavio novinarima u Nevesinju da je jedan od veoma važnih projekata u Hercegovini izgradnja vjetroparka na području Trusine u opštini Nevesinje, jer će značajno poboljšati elektroenergetski bilans Republike Srpske.

„Realizacijom ovog projekta obezbijediće se da energetska politika Republike Srpske bude u skladu sa evropskom u smislu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora“, rekao je Đokić.

On je dodao da je ovaj projekat do sada vođen kvalitetno, te da će iduće godine većim dijelom biti završeni radovi i da će vjetroelektrane biti postavljene na lokacijama na kojima su ranija vršena istraživanja.

Đokić je napomenuo da je kvalitet vjetra na tom području, koji je i preduslov za izgradnju ovakvog jednog objekta, za 25 odsto bolji nego na području Zadra i Šibenika, što jasno govori da je riječ o perspektivnom i isplativom objektu.

„Sada je koncesionar, nakon određenih promjena u vlasničkoj strukturi, definitivno došao u poziciju da ima partnera koji je u stanju da realizuje ovaj projekat“, rekao je Đokić i naglasio da je Vlada Republike Srpske do sada pružala maksimalnu podršku da se ovaj projekat ostvari u okviru dinamike koju je konceseonar predvidio, što će činiti i ubuduće.

Đokić je rekao da će, osim projekta Trusina, „Elektroprivreda Republike Srpske“ /ERS/ realizovati još jedan projekat na području Berkovići – vjetroelektrana Hrgud od 48 megavata instalisane snage, te da je već u poodmakloj fazi priprema za takav projekat.

Govoreći o realizaciji bitnih energetskih projekata na području Hercegovine, Đokić je napomenuo da su Vlada i „Elektroprivreda Republike Srpske“ posljednjih godina aktivirali projekat Hidroelektrane „Dabar“ koji se sada nalazi u potpuno novoj fazi u odnosu na prethodne decenije.

Kao neke od aktivnosti koje su urađene u sklopu projekta u koji je
do sada investirano oko 30 miliona maraka, Đokić je naveo gradnju oko 25 kilometara pristupnih puteva, objekat za izvorište vode koji će obezbijediti vodu u toku izgradnju objekata, izgradnju pristupnih puteva svim važnim objektima.

On je naveo i postavljanje elektro-mreže za snabdijevanje strujom područja gdje će se izvoditi radovi, te izgradnju vodovoda u seoskom području kao jednu vrstu podrške lokalnom stanovništvu.

„Privodimo kraju postupak izbora izvođača za radove na tunelu, dužine oko 11 kilometara i riječ je o vrlo zahjevnom građevinskom projektu“, rekao je Đokić i izrazio nadu da će domaće kompanije imati najpovoljnije ponude i da će dobiti takav posao, te dokazati svoju sposobnost da se mogu uhvatiti u koštac za veoma značajnim i velikim projektima.

Đokić je rekao da se u neke aktivnosti ne može brže ići dok se ne okonča spor u vezi sa ekološkom dozvolom.

„Mi imamo ekološku dozvolu, ali je ona u postupku revizije osporena i očekujemo da će se sudski proces o tom pitanju uskoro završiti kako bismo mogli nesmetano da nastavimo radove na realizaciji projekta“, rekao je Đokić i dodao da su se sve aktivnosti do sada provodile vlastitim sredstvima.

On je podsjetio da je ERS bila nosilac tog projekta, ali da je nakon određenih procjena odlučila da nosilac budu Hidroelektrane na Trebišnjici / HET/ koje su sposobne za to i koje imaju kadrove i sve druge preduslove da ovaj projekat mogu voditi u narednim godinama i završiti.

Đokić je rekao da je u planu da u budućnosti u Hercegovini budu izgrađene još dvije elektrane, te da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati i o projektu „Dubrovnik dva“.

On je podsjetio da je potpisan i Memorandum o saradnji sa kineskom kompanijem o mogućnosti izgradnje Termoelektrane „Gacko dva“, kao i Memoradum o razumijevanju sa prestižnom kineskom kompanijom u vidu podrške i njihovog uključivanju u projekat „Dabar“ kada se uđe u sljedeću fazu njegove realizacije.
Đokić je ukazao da je Vlada Republike Srpske spremna da dodijeli koncesiju za projekat HE „Buk Bijela“, naglašavajući da će i nju graditi ERS, a da je većinski nosilac realizacije projekta HE „Višegrad“.

„Odlučni smo da te aktivnosti počnemo ove godine. Situacija u vezi sa ovim projektom biće drugačija sredinom godine i brojne priče da Vlada Republike Srpske nema namjeru tu ozbiljno da gradi taj objekat biće demantovane konkretnim koracima u njegovoj realizaciji“, poručio je Đokić.
 
Web Analytics