ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
ERS: Kupovali smo struju zbog ispadanja TE   28 Sep 2015 - energetikars

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske
23 Feb 2020 OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 RS: Kupljeno tri puta više električne energije
9 Dec 2019 TE Ugljevik najčistija elektrana u regionu
25 Nov 2019 ERS i EPHZHB ugovorili nastavak saradnje
11 Sep 2019 Korigovana cena struje - 40 evra za megavat
26 Avg 2019 ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
17 Jun 2019 Izgradnja prve VE u Republici Srpskoj
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA

Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ u ovoj godini kupila je 23,1 gigavat električne energije, što je približno jednodnevnoj proizvodnji ovog sistema, da ne bi došlo do restrikcija u snabdijevanju strujom, rekao je izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u Maksim Skoko. Skoko je kao glavni razlog za kupovinu struje naveo ispadanje jedne od dvije termoelektrane iz pogona, navodeći da i Hidroelektrana /HE/ „Dubrovnik“, odnosno nerad jednog agregata, utiče na obim proizvodnje električne energije.

On je izjavio novinarima u Trebinju da je predviđeno da revitalizacija HE „Dubrovnik“ traje pet mjeseci, ali da će, prema najavama predstavnika hrvatske Elektroprivrede i te elektrane, završetak revitalizacije biti prolongiran za 45 dana, što će ERS do kraja godine suočiti s dodatnim teškoćama.

Prema njegovim riječima, najviše električne energije ERS je kupila od „Elektroprivrede Srbije“ jer je ponudila najkorektniju i najnižu cijenu.

„Struju smo kupili za potrebe snabdijevanja potrošača, odnosno za nesmetano funkcionisanje sistema“, rekao je Skoko i napomenuo da je jedan od razloga bio snabdijevanje stanovništva u rubnim područjima, gdje se ne može obezbijediti struja iz matičnog sistema.

Skoko je naglasio da kupovina struje nije samo specifična za Republiku Srpsku, podsjećajući da ERS ima ugovore sa sistemima iz okruženja o poslovno-tehničkoj saradnji gdje je obaveza da jedni drugima pod određenim uslovima prodaju tzv. havarijsku energiju da ne bi kupovali struju na tržištu električne energije.

Prema tom ugovoru, potrebno je da cijena nije veća od tržišne. Da bi bila obezbijeđena stabilnost sistema i uredno snabdijevanje potrošača, ERS će, kaže Skoko, i ubuduće, kada tehničko-tehnološki uslovi to budu zahtijevali, nabavljati električnu energiju.

Naše termoelektrane i Gacko i Ugljevik stare su više od 30 godina tako da nije normalno očekivati da ne izlaze povremeno neplanski iz pogona“, rekao je Skoko, napominjući da će u narednim mjesecima i godinama, kao što rade i sistemi iz okruženja, i ERS doće u situaciju da kupuje električnu energiju i dalje je preprodaje.

Odgovarajući na pitanje o mogućem poskupljenju električne energije u Republici Srpskoj, Skoko je rekao da postoji potreba, ali da još nije zauzet konačan stav o tom pitanju
 
Web Analytics