ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
ERS: Puštena u rad mini hidroelektrana Zapeće   31 Avg 2015 - energetikars

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske
23 Feb 2020 OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 RS: Kupljeno tri puta više električne energije
9 Dec 2019 TE Ugljevik najčistija elektrana u regionu
25 Nov 2019 ERS i EPHZHB ugovorili nastavak saradnje
11 Sep 2019 Korigovana cena struje - 40 evra za megavat
26 Avg 2019 ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
17 Jun 2019 Izgradnja prve VE u Republici Srpskoj
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA

Mini hidroelektranu „Zapeće“ na rijeci Ugar svečano su danas pustili u rad ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, član uprave austrijske energetske grupe „Kelag“ Armin Virsma i direktor kompanije „Interenerga“ iz Ljubljane Anton Papež. Vrijednost investicije je 14 miliona evra, a planirana godišnja proizvodnja ove mini hidroelektrane je 14 gigavat-časova. Mini hidroelektrana instalisane je snage oko četiri megavata.

Đokić je istakao da ovaj energetski objekat ima veliki značaj za Republiku Srpsku jer povećava energetsku sposobnost proizvodnjom nove količine električne energije iz obnovljivih izvora energije.

„U Srpskoj su trenutno aktivne 123 koncesije koje su dodijeljene za izgradnju energetskih objekata, a najvećim dijelom su to hidrocentrale, od kojih su tri velike. Trenutno se radi na 14 projekata“, rekao je Đokić novinarima u Kneževu.

On je dodao da je austrijska firma „Kelag“ sa svojom članicom „Interenerga“ do sada u Srpsku u izgradnju dva ovakva objekta investirala oko 50 miliona KM, te da je u toku i izgradnja treće hidroelektrane „Medna“ na rijeci Sani koja će biti 5,1 megavat instalisane snage, a čiji se završetak izgradnje očekuje početkom 2017. godine.

„Ukupna vrijednost tih investicija biće oko 100 miliona KM“, naglasio je Đokić i dodao da je kompanija „Kelag“ važan partner Vlade Republike Srpske sa kojom su potpisali ugovor o produženju saradnje na još dvije godine.

On je ponovio da je za Srpsku veoma značajno da nastavi sa izgradnjom ovakvih objekata i da sektor energetike bude najvažniji generator razvoja Republike, što se može postići i izgradnjom velikih energetskih objekata kao što je Termoelektrana /TE/ „Stanari“ koja će krajem godine biti puštena u probni rad.

„Vlada je odlučna u namjeri da se pokrene aktivnost na izgradnji TE `Gacko dva`, odranije su započete aktivnosti na izgradnji TE `Ugljevik tri`, a u sektoru hidroenergije gradimo hidroelektranu `Dabar` i slijedi izgradnja hidrocentrale `Buk Bijela` na Drini“, podsjetio je Đokić.

On je naglasio da je važno da se u narednom periodu radi i na izgradnji vjetroelektrana, a jedan takav projekat je i vjetropark „Trusina“ u Nevesinju koji će imati 49 megavata instalisane snage vjetroenergije, čije se puštanje u rad očekuje 2017. godine.

Prema njegovim riječima, za nekoliko dana biće dodijeljena i koncesija za izgradnju vjetroelektrane „Hrgud“ od 48 megavata instalisane snage, a koju će graditi „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Đokić je istakao važnost saradnje sa inostranim, ali i domaćim investitorima, naglašavajući značaj „Elektroprivrede“ koja bi trebalo da bude nosilac izgradnje velikih, ali i malih objekata.

On je naveo da je ukupna industrijska proizvodnja u Srpskoj u odnosu na isti period lani porasla za 4,6 odsto, te da u sektoru energetike povećanje proizvodnje iznosi pet odsto.

„Republika Srpska je politička zajednica koja je u stanju da vodi teške i složene pregovore, da preuzima obaveze i da ih izvršava i to je najpouzdaniji znak sigurnosti svakog partnera koji sa nama sarađuje“, zaključio je Đokić.

Otvaranju male hidroelektrane „Zapeće“ prisustvovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, te ambasadori Austrije i Slovenije, kao i drugi gosti.
 
Web Analytics