ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
ERS: Puštena u rad mini hidroelektrana Zapeće   31 Avg 2015 - energetikars

Najnovije vesti Balkan :

23 Mar 2019 BiH uvodi naknadu za poticanje OIE
23 Mar 2019 Albanija dobiva plutajuću solarnu elektranu
18 Mar 2019 CG: Gradiće se HE Komarnica
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
11 Mar 2019 RS: Izgradnja HE Dabar
11 Mar 2019 EZ traži od BiH da ne odobri garancije
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA

 

Povezane vesti :

18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA
13 Feb 2019 RS ukida subvencije za izgradnju mHE
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
6 Feb 2019 RS: Kilovati i dalje po starom!
5 Jan 2019 RS: Uvećani januarski računi za struju
18 Apr 2018 MUTNI POSLOVI U ERS
26 Mar 2018 RS: Svetska banka spremna da podrži izradu studije
7 Mar 2018 RS: Otvorena mini-hidroelektrana "Medna"
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
4 Mar 2018 HE BUK BIJELA: KINEZI ZAINTERESOVANI
13 Feb 2018 ERS: Od izvoza prihod od 21 milion KM
25 Dec 2017 RS: Posledice izuzetno loše hidrološke godine
14 Dec 2017 RS: Potpisan ugovor o izgradnji TE Gacko 2
13 Nov 2017 ERS: Proizvodnja u RiTE Gacko neće biti sporna

Mini hidroelektranu „Zapeće“ na rijeci Ugar svečano su danas pustili u rad ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, član uprave austrijske energetske grupe „Kelag“ Armin Virsma i direktor kompanije „Interenerga“ iz Ljubljane Anton Papež. Vrijednost investicije je 14 miliona evra, a planirana godišnja proizvodnja ove mini hidroelektrane je 14 gigavat-časova. Mini hidroelektrana instalisane je snage oko četiri megavata.

Đokić je istakao da ovaj energetski objekat ima veliki značaj za Republiku Srpsku jer povećava energetsku sposobnost proizvodnjom nove količine električne energije iz obnovljivih izvora energije.

„U Srpskoj su trenutno aktivne 123 koncesije koje su dodijeljene za izgradnju energetskih objekata, a najvećim dijelom su to hidrocentrale, od kojih su tri velike. Trenutno se radi na 14 projekata“, rekao je Đokić novinarima u Kneževu.

On je dodao da je austrijska firma „Kelag“ sa svojom članicom „Interenerga“ do sada u Srpsku u izgradnju dva ovakva objekta investirala oko 50 miliona KM, te da je u toku i izgradnja treće hidroelektrane „Medna“ na rijeci Sani koja će biti 5,1 megavat instalisane snage, a čiji se završetak izgradnje očekuje početkom 2017. godine.

„Ukupna vrijednost tih investicija biće oko 100 miliona KM“, naglasio je Đokić i dodao da je kompanija „Kelag“ važan partner Vlade Republike Srpske sa kojom su potpisali ugovor o produženju saradnje na još dvije godine.

On je ponovio da je za Srpsku veoma značajno da nastavi sa izgradnjom ovakvih objekata i da sektor energetike bude najvažniji generator razvoja Republike, što se može postići i izgradnjom velikih energetskih objekata kao što je Termoelektrana /TE/ „Stanari“ koja će krajem godine biti puštena u probni rad.

„Vlada je odlučna u namjeri da se pokrene aktivnost na izgradnji TE `Gacko dva`, odranije su započete aktivnosti na izgradnji TE `Ugljevik tri`, a u sektoru hidroenergije gradimo hidroelektranu `Dabar` i slijedi izgradnja hidrocentrale `Buk Bijela` na Drini“, podsjetio je Đokić.

On je naglasio da je važno da se u narednom periodu radi i na izgradnji vjetroelektrana, a jedan takav projekat je i vjetropark „Trusina“ u Nevesinju koji će imati 49 megavata instalisane snage vjetroenergije, čije se puštanje u rad očekuje 2017. godine.

Prema njegovim riječima, za nekoliko dana biće dodijeljena i koncesija za izgradnju vjetroelektrane „Hrgud“ od 48 megavata instalisane snage, a koju će graditi „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Đokić je istakao važnost saradnje sa inostranim, ali i domaćim investitorima, naglašavajući značaj „Elektroprivrede“ koja bi trebalo da bude nosilac izgradnje velikih, ali i malih objekata.

On je naveo da je ukupna industrijska proizvodnja u Srpskoj u odnosu na isti period lani porasla za 4,6 odsto, te da u sektoru energetike povećanje proizvodnje iznosi pet odsto.

„Republika Srpska je politička zajednica koja je u stanju da vodi teške i složene pregovore, da preuzima obaveze i da ih izvršava i to je najpouzdaniji znak sigurnosti svakog partnera koji sa nama sarađuje“, zaključio je Đokić.

Otvaranju male hidroelektrane „Zapeće“ prisustvovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, te ambasadori Austrije i Slovenije, kao i drugi gosti.
 
Web Analytics