ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
TE Gacko 2 će biti u vlasništvu RS   5 Jun 2015 - energetikars

Najnovije vesti Balkan :

23 Mar 2019 BiH uvodi naknadu za poticanje OIE
23 Mar 2019 Albanija dobiva plutajuću solarnu elektranu
18 Mar 2019 CG: Gradiće se HE Komarnica
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
11 Mar 2019 RS: Izgradnja HE Dabar
11 Mar 2019 EZ traži od BiH da ne odobri garancije
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA

 

Povezane vesti :

18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
5 Jan 2019 RS: Uvećani januarski računi za struju
25 Maj 2017 Kod Nevesinja planirana vetroelektrana Grebak
17 Apr 2017 Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH
29 Sep 2016 Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije
16 Jul 2016 RiTE "Ugljevik": Potpisan ugovor o odsumporavanju
4 Jun 2016 RS: U "Buk Bijelu" 383 miliona km
12 Maj 2016 RS: Izgradnja TE Stanari veoma važna za Srpsku
15 Mar 2016 HEP ĆE DO 2020. OBNAVLJATI HIDROELEKTRANE
30 Sep 2015 Potpisan koncesioni ugovor za VE Hrgud
31 Avg 2015 ERS: Puštena u rad mini hidroelektrana Zapeće
22 Feb 2015 RS će investirati 11 milijardi KM u energetiku

RS će sopstvenim sredstvima graditi novi blok Termoelektrane Gacko, za koji je interes za učešće u izgradnji pokazala kineska kompanija „Dongfeng Electric“, čime će on biti u stoodstotnom vlasništvu RS, potvrđeno je „Nezavisnim“. Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, ove sedmice bi trebalo da dođe do potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Vlade RS i ove kineske kompanije u državnom vlasništvu, koja iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje termoelektrane u Stanarima.

Pored toga, očekuje se da se već na proljeće sljedeće godine krene s izgradnjom novog bloka TE Gacko, instalisane snage do 350 MW.
Srđan Milović, izvršni direktor za poslove proizvodnje uglja i razvoja Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko, rekao je da je to bila njihova inicijativa, koja je ozbiljno prihvaćena, te da slijedi potpisivanje memoranduma o razumijevanju.

„To će biti velika stvar za Gacko i za cijelu RS. Međutim, po meni tu je najbitnija ta orijentacija ka ličnim ulaganjima, a ne strateškim partnerima“, rekao je Milović i dodao da će to biti TE koja će biti u stoodstotnom vlasništvu RS.

Govoreći o stanju zaliha u RiTE Gacko, rekao je da je ono za sada zadovoljavajuće, te da nema prekida u radu TE.

Međutim, iz „Elektroprivrede RS“ (ERS) nisu mnogo otkrili kada je u pitanju finansiranje ovog projekta, kao ni sam koncept izgradnje.
„‘Elektroprivreda RS’ nikada nije odustala od izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko. To je opredjeljenje Vlade RS i taj projekat je ušao u strateške dokumente razvoja RS“, kazali su u ERS.

Prema njihovim riječima, način finansiranja projekta će zavisiti od opredjeljenja Vlade RS. Podsjetili su da su preliminarni razgovori vođeni u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS s kineskom kompanijom „Dongfang Electric“.

„Očekuje se nastavak pregovora s ovom kompanijom, kako bi se sagledali svi aspekti moguće saradnje“, naveli su iz ERS i dodali da će koncept izgradnje biti utvrđen nakon što se urade potrebna sagledavanja jedne i druge strane, te nakon što se urade studije koje bi pokazale ekonomsku opravdanost projekta.

Podsjećamo da je Liang Jongbin, šef Kancelarije kineske kompanije „Dongfang Electric“ za centralnu i istočnu Evropu, prošle sedmice u Banjaluci uručio Petru Đokiću, ministru industrije, energetike i rudarstva RS, pismo namjere u vezi sa saradnjom u realizaciji projekta izgradnje novog bloka TE Gacko. Đokić je tada rekao da je za RS veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje termoelektrane u Stanarima.

„U ovom trenutku postoji jak interes i opredjeljenje Vlade Republike Srpske da se gradi nova, moderna termoelektrana u Gacku, koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene električne energije, doprinijeti ekonomskom razvoju RS i otvaranju novih radnih mjesta“, rekao je Đokić. Tom prilikom Jongbin je istakao spremnost kompanije da ubrzano realizuje ovaj projekat, te posebno zahvalio ministru Đokiću na ukazanom povjerenju.

U pismu namjere, koje je Đokiću uputio predsjednik kompanije „Dongfang“ Ven Šugang, između ostalog se navodi da je za ovu kinesku kompaniju veoma važan razvoj energetike u RS, uključujući i izgradnju novog bloka TE Gacko. Inače, projekat gradnje termoelektrane od 300 MW i modernizacije rudnika u Stanarima, koju finansira kompanija EFT, iznosi oko 600 miliona evra, odnosno oko 1,2 milijarde KM.

Ukoliko se to ulaganje uzme kao parametar za moguću novu termoelektranu u Gacku, onda bi se moglo zaključiti da bi vrijednost investicije u hercegovački basen mogla iznositi oko 1,5 milijardi maraka.

Otkupljen udio ČEZ-a

Iz ERS su kazali da je arbitražni tribunal u septembru prošle godine donio konačnu arbitražnu odluku u arbitražnom postupku koji se vodio u Beču između tužioca ČEZ Prag i tuženih MH ERS – Matično preduzeće Trebinje i Z.P. RiTE Gacko.

Arbitražni tribunal je odbio odštetni zahtjev ČEZ-a gotovo u cijelosti (96,6%) i obavezao ČEZ da isplati ERS i RiTE Gacko 310.000 evra na ime troškova arbitražnog postupka.

Takođe je obavezao ERS da preuzme udio ČEZ-a u NERS, po cijeni od 2.039.522 evra, te da nadoknadi ČEZ-u trošak kursnih razlika u iznosu od 1.913.449 evra.

ERS je otkupila udio ČEZ-a u NERS, čime je stekla pravo da nesmetano raspolaže rezultatima istraživanja, kao i studijama koje su sačinjene za potrebe razvoja rudnika i izgradnje termoelektrane
 
Web Analytics