ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
CG: NOVI ZAKON O ENERGETICI   22 Avg 2014 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

9 Dec 2019 Kabl velika šansa za valorizaciju potencijala
16 Nov 2019 Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pušten
11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
26 Avg 2019 CG: Projekat pomorskog kabla je nerentabilan?
25 Jul 2019 CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
4 Jun 2019 CRNA GORA I ITALIJA SPOJENE POVODNIM KABLOM
30 Maj 2019 NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI
13 Jan 2019 EPCG može povećati cijenu struje do kraja godine
10 Sep 2018 CG: Devet kompanija zainteresovano za izgradnju SE
9 Jul 2018 Hrvatska dobiva najveću sunčanu elektranu
31 Maj 2018 EPCG u prednosti u ranim fazama otvaranja tržišta
31 Maj 2018 CG: Raspisan javni poziv za izgradnju SE
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
19 Feb 2017 CG:Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,5 miliona

Novčanom kaznom od 1.600 eura do 10.000 eura kazniće se lice koje ne dozvoli ili na bilo koji način onemogući nadležnom energetskom subjektu da pristupi mjernim uređajima i instalacijama, kao i mjestu priključka radi kontrole, održavanja, izmještanja ili prekida isporuke energije, navodi se u Nacrtu zakona o energetici.

Nacrtom novog zakona o energetici, predviđeno je da lica koja na bilo koji način troše neovlašćeno električnu energiju, morati da plate štetu u iznosu jedne do tri godišnje potrošnje. Pored toga, takav objekat mora biti automatski isključen sa mreže. Pod neovlašćenom potrošnjom struje, ne podrazumijeva se samo krađa struje već i bilo kakvo samovoljno priključenje struje koje nije zakonski regulisano.

- Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno koristi električnu energiju ili gas dužno je da operatoru prenosnog ili distributivnog sistema na koji su priključeni njegovi uređaji plati štetu po cijeni važećoj kod javnog snadbjevača za istu kategoriju kupaca na dan obračuna. Visina štete određuje se u iznosu godišnje potrošnje tog kupca, a ukoliko ne postoje relevantni podaci, u iznosu prosječne godišnje potrošnje za istu kategoriju kupaca, do najviše trogodišnje potrošnje tog kupca odnosno prosječne trogodišnje potrošnje za tu kategoriju kupaca, navodi se u nacrtu zakona. To je prvi put da se zakonom definiše iznos štete koji su dužni da plate nelegalni potrošači struje.

Prema slovu novog propisa, zabranjeno je samovoljno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na prenosni ili distributivni sistem električne energije ili gasa ili instalaciju drugog kupca, kao i na sistem za distribuciju toplote za daljinsko grijanje ili hlađenje kao i korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja ili suprotno propisima ili uslovima utvrđenim ugovorom. Nacrtom propisa, definisano je da operator bez odlaganja isključi t objekat koji neovlašćeno trođi struju sa prenosnog ili distributivnog sistema, obračuna i naplati neovlašćenu preuzetu električnu energiju ili gas.

Operator distributivnog sistema električne energije, prema slovu nacrta, dužan je da do 1. januara 2022. godine implementira inteligentni sistem za mjerenje električne energije uz sprovođenje analize svih troškova i koristi za tržište i kupce. Ukoliko se u toku realizacije projekat ocijeni pozitivno, najmanje 80 odsto potrošača će se do 1. januara 2020.godine, opremiti sistemima za inteligentno mjerenje.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o energetici trajaće do 15. septembra, a novi propis bi mogao biti usvojen do kraja godine.

Elektroprivreda obiježava 104 godine postojanja

Elektroprivreda Crne Gore obilježava 104 godine postojanja i kontinuiranog razvoja. Crnogorski suveren Nikola ozvaničio je početak rada prve električne centrale za javne namjene na Cetinju, 19. avgusta 1910. godine, kada je prijestonica dobila osvjetljenje za dvor kralja Nikole, dvor prijestolonasljednika Danila, dvor kneza Mirka, sve vladine institucije, Zetski dom, Djevojački institut, bolnicu “Danilo I”, poslanstva, uličnu rasvjetu sa oko stotinu svjetiljki i šezdesetak privatnih kuća. Prva Centrala je proizvodila trofaznu struju, a ukupna dužina visokonaponske mreže iznosila je 3.500 metara.

Električna energija u Crnoj Gori, danas se distribuira posredstvom 4573 trafo-stanice različitih napona transformacije (110/10 kV, 35/10 kV, 10/0,4 kV) i različite snage, i preko 20 hiljada kilometara vazdušnih kablovskih vodova različitih napona, na koje se direktno vezuje najveći dio kupaca. Elektroprivreda Crne Gore, danas, godišnje proizvodi 2.656 GWh električne energije, dok je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u svijetu koje su u potpunosti elektrifikovane. Crna Gora, i pored malog stepena iskorišćenosti hidro potencijala, spada među rijetke zemlje u svijetu koje 60 odsto električne energije proizvode iz obnovljivih, hidro-izvora, koji imaju minimalni negativni uticaj na životnu sredinu.

EPCG svoj rodjendan obilježava radno, kao stabilna kompanija, koja svakim danom, podiže standarde u proizvodnji i distribuciji električne energije. U toku su pripreme za projekat prevođenja viška vode Zete u hidroakumulacioni sistem “Perućica”, radi se na evaluaciji ponuda projekta izgradnje drugog bloka TE “Pljevlja”, uspješno je realizovana prva faze projekta “Unapređenje mjerenja u distributivnom sistemu Crne Gore”, tako da distributivni sistem sada raspolaže sa više od 175 hiljada modernih multifunkcionalnih brojila posljednje generacije.

U medjuvremenu, kupci električne energije u Crnoj Gori su u prilici da se, putem novog portala kompanije www.epcg.com i broja 19100 kao i drugim brojnim servisima, pravovremeno informišu o svojoj potrošnji, stanju računa, brojnim akcijama i kampanjama koje realizujemo u želji da izađemo u susret potrebama kupaca. EPCG i u budućnosti nastojati da unapređenjem energetskog sistema odgovori zahtjevima kupaca i pruži još kvalitetnije i savremenije usluge, navodi se u saopštenju.
 
Web Analytics