ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
MAKEDONIJA DOBIJA ELEKTRANU NA BIOGAS   25 Mar 2014 - energyobserver

Najnovije vesti Balkan :

6 Avg 2020 CG: Pad potrošnje i cijena električne energije
2 Avg 2020 GRADE KRŠKO 2
31 Jul 2020 RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra
31 Jul 2020 Grčka: Subvencije za električne automobile od narednog meseca
27 Jul 2020 Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
23 Jul 2020 Za dva minuta planule subvencije za električna vozila u Hrvatskoj

 

Povezane vesti :

31 Maj 2020 S.Makedonija: Potpisani ugovori za gradnju SE
19 Nov 2019 Otvorena malteška vjetroelektrana kod Ulcinja
11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
4 Jun 2019 UN: Alarmantni nivo zagađenja vazduha
22 Dec 2018 Makedonci završavaju Vjetroelektranu Bogdanci
31 Maj 2018 U Skoplju otvorena prva fabrika solarnih panela
30 Apr 2018 Spajaju se tržišta električne energije BUG i MAK
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
16 Nov 2017 Međunarodni energetski samit u Podgorici
10 Avg 2017 Albanija uvozi 80 odsto električne energije
27 Jul 2017 Makedonija: Preko dana jeftina struja
9 Feb 2017 Druga letnja škola o energetici
14 Nov 2016 Makedonija:Malo „zelenih“ jedinica
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije
13 Mar 2016 Makedonija obnavlja ideju o gradnji TE Negotinovo2

Ministar ekonomije, Valjon Saraćini, zajedno sa zamenikom direktora tehnološko-industrijskih razvojnih zona (TIRZ), Asipom Useiniem i direktorom Privredne komore severozapadne Makedonije, Arbenom Halilijem, posetili su gasnu elektranu u selu Treboš i tehnološko-industrijsku zonu u Tetovu, sa ciljem da prekontrolišu realizaciju građevinskih radova na pomenutim objektima, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Makedonije.

„Gasna centrala u Trebošu, koja se trenutno gradi, je investicija komapnije „Veze Šari“ u vrednosti od 6 miliona evra, na čiju izgradnju je sada angažovano 100 radnika i 2 miliona evra. Već u junu očekujemo da započne proizvodnja električne energije iz alternativnih izvora, ali i da se zaposli 30 novih radnika“, istakao je ministar Saraćini.

Ova gasna elektrocentrala će biti prvi ovakav projekat ne samo u Makedoniji, već i šire, čime Makedonija na neki način postaje lider u regionu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Električna energija će se dobijati sa korišćenjem biogasa. Sa ovom centralom od organskih otpadaka farmi će se omogućiti proizvodnja jednog MWh električne energije.

Vlasnik kompanije, Veze Šari, je zahvalio na podršci koju dobija kako od lokalnih institucija, tako i od institucija države. Izgradnja infrastrukture u tehnološko-razvojnoj ekonomskoj zoni u Tetovu daje mogućnost za otvaranje većeg broja fabrika, što će značiti i nova radna mesta za stanovnike Tetova, Gostivara i regiona.

„Do sada se građevinske aktivnosti izvode prema planiranoj dinamici, za koje je angažovano 60 zaposlenih. Prvi izvoz očekujemo već u septembru. Hoću da potenciram da je zona jedan od kapitalnih projekata makedonske vlade, sa kojim se stvaraju uslovi za strukturne promene u ekonomiji regiona, a svakako i za nova radna mesta. Zona se gradi preko javno-privatnog partnerstva i za nekoliko godina treba da se uloži 7 miliona evra, čime će TIRZ Tetovo postati značajn input u ekonomskom razvoju regiona“, istakao je Saraćini.

Direktor Arben Halili je istakao da na osnovu onoga što se vidi na terenu, činjenica je da je zona već počela da daje prve rezultate, očekuje se za veoma kratko vreme da se postave i prvi kamen temeljci, i time da počne izvoz gotovih proizvoda.

Prema zameniku direktora TIRZ-a, Asipu Useniu, već tri kompanije su izrazile interes za investiciju u zoni, i dodao je da se kontinuirano radi na svakodnevnoj komunikaciji sa novim kompanijama, koje su potencijalni investitori u zoni.
 
Web Analytics