ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
CG: Stali projekti velikih HE   19 Avg 2013 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

5 Nov 2018 CG: Pokradene čelične konstrukcije sa dalekovoda
5 Nov 2018 Kada ne puše vjetar Rumunjska nema dovoljno struje
5 Nov 2018 HEP: Ulagat ćemo u obnovljivce i mrežu
22 Okt 2018 EPCG: Sanacija prvog bloka TE Pljevlja
20 Sep 2018 U Podgorici će se graditi velika solarna elektrana
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta

 

Povezane vesti :

22 Okt 2018 EPCG: Sanacija prvog bloka TE Pljevlja
10 Sep 2018 CG: Devet kompanija zainteresovano za izgradnju SE
25 Avg 2018 EPCG obilježava 108. godina rada
31 Maj 2018 EPCG u prednosti u ranim fazama otvaranja tržišta
25 Maj 2018 EPCG: Početak izrade projekta vjetroparka „Gvozd“
6 Maj 2018 CG: Za modernizaciju HE Piva i HE Perućica 9m eura
6 Maj 2018 CG: Vlada akcije A2A plaća sa 120 miliona eura
19 Feb 2018 CG: Idejni projekat rekonstrukcija prvog bloka TE
13 Feb 2018 EPCG: Manja proizvodnja struje zbog suše
2 Jan 2018 EPCG: Akumuliran gubitak od pokriven iz kapitala
31 Dec 2017 Vlada raskida saradnju sa Škoda Prahom
17 Dec 2017 CG: Od 1. januara struja skuplja za šest odsto
16 Nov 2017 CG: Suša uticala na manju proizvodnju HE
11 Okt 2017 EPCG u devet meseci uvezao struje za 49 miliona E
3 Jul 2017 CG: Struja gasi KAP

Projekti gradnje velikih hidroelektrana u Crnoj Gori su potpuno stali iz razloga što za gradnju HE na Morači niko ne pita, a za HE na Komarnici postoje potencijalni geološki problemi sa zemljištem koje treba ispitati. Drugi blok termoelektrane u Pljevljima, kako sada stvari stoje, biće, prvi novi veliki izvor struje koji će u Crnoj Gori biti sagrađen nakon više od tri decenije.

Što se tiče HE na Morači, jedan tender je propao krajem 2011.godine jer niko od potencijalnih investitora nije poslao ponudu za gradnju elektrane sa nižom kotom najveće HE na Morači-Andrijevo.

U međuvremenu, Ministarstvo ekonomije je obavilo razgovore sa drugim potencijalnim investitorima iz Italije, Turske, Azerbejdžana i Kine u vezi dostavljanja njihovih ponuda za izgradnju HE na Morači. U tu svrhu, svima je dostavljena odgovarajuća dokumentacija za HE na Morači, ali od navedenih potencijalnih investitora nije dobijena nijedna ponuda, pa čak ni bilo kakav zahtjev za razjašnjenje dokumentacije, navodi se u vladinoj Informaciji usvojenoj ovog ljeta.

Prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji EPCG, sistem hidroelektrana na Morači obuhvata četiri objekta: HE Andrijevo, HE Raslovići, HE Milunovići i HE Zlatica, ukupne instalisane snage 238 MW i procijenjene prosječne godišnje proizvodnje 694 GWh. Predviđeni period izgradnje za sve četiri hidroelektrane je šest godina, a procijenjeni ukupni troškovi oko 540 miliona eura.

Što se tiče HE Komarnica tu postoje problemi sa geologijom zemljišta.

EPCG je informisala Ministarstvo ekonomije da postoji ozbiljan problem sa terenom na koji treba da se osloni brana, čija veličina i način rješavanja će se znati tek nakon revizije Sumarnog izvještaja, što će takođe imati uticaj na ponude potencijalnih investitora. Elektroprivreda Srbije je saglasna da dokumentaciju koja je urađena, ili će se raditi u skladu sa Ugovorom o zajedničkom finansiranju, EPCG može da stavi na uvid potencijalnim investitorima HE Komarnica.

U međuvremenu, Ministarstvo ekonomije je obavilo razgovore i sa drugim potencijalnim investitorima iz Italije, Turske, Azerbejdžana i Kine (Sinohydro Corporation Limited) u vezi dostavljanja njihove ponude za izgradnju HE Komarnica. U tu svrhu, potencijalnim investitorima dostavljena je odgovarajuća dokumentacija za HE Komarnica. Najozbiljniji razgovori obavljeni su sa kineskom kompanijom Sinohydro Corporation Limited, od koje je dobijena informacija da se ponuda ne može pripremiti bez Sumarnog izvještaja o geološkim istražnim radovima

HE Komarnica je planirana kao čeona hidroelektrana sa akumulacijom u slivu rijeke Pive, sa branom na kraju uspora postojeće akumulacije HE Piva. Hidroelektrana bi imala akumulaciju zapremine 260 miliona m3 sa kotom normalnog uspora 816 mnm, lučnu betonsku branu visine 176 m, sa pribranskom mašinskom halom i dva agregata instalisane snage 168 MW i prosječne godišnje proizvodnje 232 GWh. Predviđeni period izgradnje je šest godina, uz procjenu troškova od oko 183 miliona eura.

S druge strane, za gradnju drugog bloka TE u Pljevljima postoji interesovanje nekoliko kompanija među kojima su najozbiljnija ponude kineske i kompanija Skoda praha, a koja će dobiti posao biće odlučeno do kraja septembra.
 
Web Analytics