ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Hidroelektrane u RS strahuju da neće ispuniti plan   21 Jun 2012 - balkans

Najnovije vesti Balkan :

19 Jun 2018 Spajaju su slovensko i hrvatsko tržište
31 Maj 2018 EPCG u prednosti u ranim fazama otvaranja tržišta
31 Maj 2018 CG: Raspisan javni poziv za izgradnju SE
31 Maj 2018 U Skoplju otvorena prva fabrika solarnih panela
31 Maj 2018 Albanija obnavlja drimske hidroelektrane
25 Maj 2018 EPCG: Početak izrade projekta vjetroparka „Gvozd“
18 Maj 2018 Oživljava se nuklearna elektrana Belene?

 

Povezane vesti :

19 Jun 2018 Spajaju su slovensko i hrvatsko tržište
31 Maj 2018 EPCG u prednosti u ranim fazama otvaranja tržišta
31 Maj 2018 CG: Raspisan javni poziv za izgradnju SE
31 Maj 2018 U Skoplju otvorena prva fabrika solarnih panela
31 Maj 2018 Albanija obnavlja drimske hidroelektrane
25 Maj 2018 EPCG: Početak izrade projekta vjetroparka „Gvozd“
18 Maj 2018 Oživljava se nuklearna elektrana Belene?
6 Maj 2018 CG: Za modernizaciju HE Piva i HE Perućica 9m eura
6 Maj 2018 Milijarde za Sunce i vjetar u Grčkoj
6 Maj 2018 CG: Vlada akcije A2A plaća sa 120 miliona eura
30 Apr 2018 Spajaju se tržišta električne energije BUG i MAK
23 Apr 2018 Hrvatska: Zamrla ugradnja panela
18 Apr 2018 MUTNI POSLOVI U ERS
7 Apr 2018 Hrvatska sve ovisnija o uvozu električne energije
3 Apr 2018 NE Krško na mjesec dana obustavila rad

Iako je u ovoj godini bilo obilnih padavina, hidroelektrane u RS strahuju da do kraja godine neće uspjeti ispuniti plan proizvodnje električne energije, navodeći da su prognoze za to neizvjesne. Pored toga, i dugoročne vremenske prognoze nisu na strani hidroelektrana i pokazuju da do novembra neće biti padavina, pa bi im tako jedini “spas” mogle biti padavine u zadnja dva mjeseca ove godine. Kako je kazao Nedeljko Kesić, direktor HE na Vrbasu, prvi mjeseci u ovoj godini hidrološki su bili veoma loši, dok su ih mart, april i maj malo “izvukli”, pa su u njima uspjeli ispuniti plan proizvodnje. Međutim, on je istakao da je u junu opet dotok svega 50 kubika, što je malo i što ne prati dinamiku proizvodnje.
“Proizvodnja do kraja godine je veoma neizvjesna i teško je da ćemo prema metodologiji i dinamičkom planu do sada ispuniti kompletan plan proizvodnje”, rekao je Kesić i dodao da se taj nedostatak nadomjesti kada se topi snijeg, pa to ima efekat, ali i kada padaju kiše 10-15 dana.
Ponovio je da je do kraja godine neizvjesna prognoza u vezi s ispunjenjem plana proizvodnje, a da su prema sadašnjem dinamičkom planu ispunili plan sa oko 80 odsto.
On je precizirao da je je plan za ovu godinu 273 miliona kilovat-časova i dodao da je osnovni problem neizvjesnosti za ispunjenje plana proizvodnje u hidrološkim uslovima.
“Imamo pogonsku spremnost i na raspolaganju oba agregata koja dnevno mogu da rade po 120 kubika dotoka, a mi danas imamo dotok 50 kubika. Znači osnovni problem je nedostatak vode”, precizirao je Kesić i dodao da će, u slučaju suše, biti teško ispuniti plan proizvodnje.
Blagota Marković, izvršni direktor za upravljanje sistemom u preduzeću Hidroelektrane na Trebišnjici, rekao je da će ispunjenje plana do kraja godine najviše zavisiti od hidrologije tokom jesenjeg perioda, ali i završetka revitalizacije agregata u HE Dubrovnik, koja bi prema planu trebalo da bude završena do kraja septembra.
“Dosadašnja proizvodnja u ovoj godini bila je značajno manja od plana, tako da je ukupno, do kraja godine, vrlo teško da ćemo ispuniti plan proizvodnje”, rekao je Marković i dodao da je njihov godišnji plan proizvodnje blizu 1.100 gigavat-časova energije. Sa druge strane, Milutin Baranac, izvršni direktor za tehničke poslove u preduzeću HE na Drini iz Višegrada, rekao je da očekuju da će zaključno sa 1. julom ove godine uspjeti da ostvare plan za prvih šest mjeseci. Naime, on je istakao da je kumulativni plan za šest mjeseci ove godine 589,8 miliona kilovat-časova.
“Dugoročne prognoze pokazuju da kiše neće biti do novembra i prema tome ti mjeseci će biti veoma sušni, ali postoji zaliha u HE Piva pa bismo možda mogli proizvesti plansku količinu za te mjesece”, rekao je Baranac i dodao da se nadaju da neće biti nekih velikih problema u ispunjenju plana.
Međutim, on je naveo da prognoze pokazuju da bi novembar i decembar trebalo da obiluju kišom i snijegom, tako da se nadaju da će ostvariti godišnji plan proizvodnje od 909 miliona kilovat-časova.
 
Web Analytics