ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Nemci hoće deo hrvatske zelene energije   26 Maj 2012 - balkan

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske
1 Mar 2020 CG: Domaća proizvodnja podmirila 97 odsto potreba
23 Feb 2020 Crnogorska berza struje do kraja godine
23 Feb 2020 OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
3 Feb 2020 Hrvatska: GEEN gradi treću elektranu na biomasu
26 Jan 2020 Obnovljivi izvori prioritet EPCG
20 Jan 2020 CGES-u šest miliona godišnje od kabla
20 Jan 2020 Grčka: Izbor snabdevača strujom
8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI

Hrvatska će ulaskom u Evropsku uniju preuzeti obavezu da do 2020. godine poveća energetsku efikasnost za 20 odsto, smanji emisije ugljen dioksida za 20 odsto i da 20 odsto ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Naglašeno je to na stručnom skupu o obnovljivim izvorima energije koji je u ponedeljak otvoren u Splitu u prisustvu gotovo 300 učesnika iz Hrvatske i inostranstva, a posebno iz Nemačke koja je vodeća evropska država po iskorišćavanju energije vetra, sunca, vode i biomase. Upravo zbog toga je i nemačka ambasada u Hrvatskoj, uz Županiju splitsko-dalmatinsku, suorganizator trodnevne konferencije.
„Hrvatska ima idealne potencijale za razvoj tog energetskog sektora, jer prostori uz Jadran imaju obilje sunca i vetra, a u Slavoniji se može koristiti biomasa. Međutim, ta se prirodna snaga donedavno nije značajnije koristila pa verujem da će i ovaj skup doprineti razvoju tog sektora. Nemačka već sarađuje s Hrvatskom na području obnovljivih izvora energije, ali naši preduzetnici zainteresovani su za dalja ulaganja,“ kazao je Bernd Fisčer, nemački ambasador.
Nemačke firme već vode pregovore o mogućnostima proizvodnje solarnih panela u dalmatinskom zaleđu, i to u privrednim zonama Zmijavci i Primorski dolac, saznaje neslužbeno Slobodna Dalmacija.
Župan Ante Sanader naglasio je da će se još jačom saradnjom hrvatske i nemačke privrede stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Naučnici u Vučevici

„Na području budućeg naučno-tehološkog parka u Vučevici predvideli smo otvaranje istraživačkog centra u sklopu kojeg bi trebali delovati mladi stručnjaci s fakulteta splitskog Univerziteta i njihove kolege iz Nemačke,“ dodao je Sanader.
U tom cilju potpisan je i Ugovor između splitskog Fakulteta elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje (FESB) i Fraunhofer Instituta iz nemačkog Freiburga o osnivanju naučno-istraživačkog centra. Time bi FESB postao aktivan partner vodeće nemačke ustanove na području zelene energije, koja se praktično samostalno finansira izradom projekata za korištenje alternativnih izvora energije i njihovom primenom na tržištu.
Svoja iskustva o negativnom uticaju čoveka na donedavno netaknuta prirodna područja učesnicima skupa predstavio je i hrvatski proslavljeni alpinista Stipe Božić. Ukazao je na potrebu smanjenja emisije opasnih gasova koji su uticali na globalno otopljenje i topljenje snega i lednika u najvišim planinama sveta.
Jeftinija eko-vozila
Ministarka za zaštitu okoline Mirela Holi najavila je skoro usvajanje propisa koji će precizno odrediti lokacije za buduća postrojenja energije iz obnovljivih izvora. U saradnji s Ministarstvom finansija radi se na smanjenju akciza na automobile na ekološki pogon kako bi vozila koja pokreće električna energija ili biogorivo bila dostupnija građanima.
 
Web Analytics