ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE OSVAJAJU SLAVONIJU   14 Dec 2011 - balkan

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske
1 Mar 2020 CG: Domaća proizvodnja podmirila 97 odsto potreba
23 Feb 2020 Crnogorska berza struje do kraja godine
23 Feb 2020 OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
3 Feb 2020 Hrvatska: GEEN gradi treću elektranu na biomasu
26 Jan 2020 Obnovljivi izvori prioritet EPCG
20 Jan 2020 CGES-u šest miliona godišnje od kabla
20 Jan 2020 Grčka: Izbor snabdevača strujom
8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI

Iako Slavonija i Baranja imaju velik potencijal za primenu obnovljivih energetskih izvora, na području hrvatskog istoka takvi se alternativni resursi i dalje slabo koriste. Sve je to u začetku dok u EU funkcioniše već godinama što pomaže selu i ruralnim krajevima da podignu energetsku efikasnost, ali i da postignu energetsku nezavisnost i reše problem zaštite životne sredine. Najveći potencijal krije se u šumama kao i u poljoprivredi i na farmama gde se od ostataka proizvodnje može dobiti biomasa, obnovljiv izvor energije. Biomasu čine brojni proizvodi biljnog i životinjskog sveta; može se dobiti preradom otpada i ostataka poljoprivredne proizvodnje, životinjskog otpada s farmi, kao i iz otpada iz šumarske i srodnih industrija. Isto tako, moguće ju je direktno pretvarati u energiju izgaranjem i tako proizvoditi vodenu paru za grejanje u industriji i domaćinstvima, te električnu energiju u malim termoelektranama.
Prednost proizvodnje energije iz biomase među prvima su ozbiljno shvatili u Poljoprivrednoj zadruzi Osatina pa su do danas izgradili dva biogasna pogona za proizvodnju električne energije - jedan na farmi u Ivankovu u Vukovarsko-sremskoj županiji, a drugi na farmi u Tomašancima u Osječko-baranjskoj županiji.
Dok je ono u Tomašancima otvoreno nedavno, biogasno postrojenje u Ivankovu radi već dve i po godine te isporučuje struju u HEP-ovu mrežu i za to prihoduje između 2,2 i 2,5 miliona kuna mesečno.
Prema rečima Mirka Ervačića, direktora i vlasnika PZ Osatina, poučeni iskustvima zemalja zapadne Evrope uvideli su da je proizvodnja električne energije iz biomase ekološki najprihvatljivije rešenje za zbrinjavanje svih viškova stajnjaka. Objašnjava da se proizvodnja struje temelji na stočarskoj i ratarskoj proizvodnji s njihovih farmi i poljoprivrednih zemljišta. Farme s oko 3.000 grla stoke svaki dan proizvedu oko 220 kubnih metara otpada i ta je količina dovoljna za 60 do 70 odsto potreba biogasnog pogona, dok se ostatak namiruje iz biljne proizvodnje.
Na taj su način zbrinuli otpad s farmi i dobili kvalitetnu sirovinu za proizvodnju električne i toplotne energije, kao i humus, kvalitetnu sirovinu za đubrenje poljoprivrednih površina.
Njihovim stopama krenula je i osječka kompanija Žito koja bi pred kraj decembra trebalo da pusti u rad dva biogasna pogona za proizvodnju električne energije, izgrađena uz jednu od najsavremenijih farmi muznih krava u Evropi - Mala Branjevina.
Kako ističu u Žitu, planirana snaga svakog pogona je jedan megavat, a očekivana godišnja proizvodnja trebalo bi da dostigne 8,2 gigavatsata (GWh) električne energije.
Za proizvodnju električne energije koristiće sve raspoložive sirovine – čvrsti i tečni stajnjak s farme Mala Branjevina, što čini oko 50.000 tona godišnje, te sa susedne farme koka nosilja Vuka - oko 10.000 tona godišnje, uz dodatak zelene mase - oko 25.000 tona godišnje.
Ulaganje u pogone vredno je 64 miliona kuna, a prve projekcije pokazuju da bi povrat uloženog trebalo da uslediti u narednih 12 godina. Očekivani godišnji prihod po elektrani trebalo bi da iznosi oko 10 miliona kuna.
I Belje ima u planu da uz svoje farme u Baranji gradi biogasna postrojenja tako da će taj segment korišćenja obnovljivih izvora energije na ovom području biti najrazvijeniji.
“Slavonija svakako ima i veliki potencijal u korišćenju Sunčeve energije. Osječko-baranjska županija ima tek 15 odsto manje sunčanih sati nego Istra”, rekao je Goran Pichler, rukovodilac Energetske edukacijske agencije (EEA).
Iako smo okruženi prirodnim izvorima energije koje je vrlo lako i jednostavno koristiti, većina ljudi oslanja se na kupovinu energije, na primer struje, koju upotrebljavaju za grejanje, hlađenje, rasvetu i pokretanje raznih električnih aparata.
Ali, to ne mora da bude tako. Upravo Pichler edukuje građane o mogućnostima iskorišćavanja prirodne energije. U osječkom Donjem gradu, na obali Drave, izgradio je energetski nezavisnu kuću koja se pomoću Sunca može grejati, hladiti, ali i proizvoditi, pa čak i prodavati električnu energiju.
Ono što potencijalne investitore najčešće koči u donošenju odluke o početku korišćenja obnovljivih izvora energije jeste činjenica da ih čekaju velika početna ulaganja. Ali, još veći problem je, složili su se svi – mukotrpna administrativna procedura za razvoj i realizaciju takvih projekata.

Osijek dobio Sunčanu elektranu

Ovih dana kompanija S.E.G. inženjering d.o.o. Osijek pustila je u probni rad Sunčanu elektranu SEG 1 za proizvodnju električne energije ukupne vršne snage fotonaponskog generatora 29,52 kW.
Kompleks je smešten uz osječku zapadnu obilaznicu, kod ulaza na autoput. Ta je elektrana od velike važnosti za Osječko-baranjsku županiju jer predstavlja prvi takav realizovani projekat na tom području. Elektrana dokazuje i da se solarna energija na ovom području itekako dobro može iskoristiti. Proizvedena “zelena” električna energija predavaće se HEP-ovoj trafostanici koja je u neposrednoj blizini Sunčane elektrane.
 
Web Analytics